torstai 12. maaliskuuta 2015

“Jumala ei tehnyt virhettä”

Kannabiksen laillistamisen kannatus kasvaa edelleen Yhdysvalloissa. Poliitikot ja virkamiehet ovat vetäneet tästä selkeitä johtopäätöksiä: jo kahdessakymmenessä osavaltiossa keskustellaan laillistamisesta.

altJälleen yksi mielipidemittaus Yhdysvalloissa osoittaa kannabiksen laillistamisen suosion kasvavan ja että sillä on selkeä enemmistön kannatus. General Social Survey, GSS, on laaja ja arvostettu kahden vuoden välein suoritettava mielipidemittaus.

Haastattelut tehtiin vuonna 2014 maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana. Kaikkiaan 1678:lta haastateltavalta kysyttiin, että “pitäisikö kannabis mielestäsi laillistaa vai ei?”.

52% kannatti laillistamista, 42% vastusti ja 7% oli epätietoisia. Vuonna 2012 tehtyyn kyselyyn verrattuna laillistamisen kannatus on noussut 9%. Kymmenen vuoden aikana laillistamisen kannatus on noussut 20%, mikä kuvaa hyvin kannabiksen mielikuvan dramaattista muutosta suuren yleisön keskuudessa.

Kannabiksen laillistamisen suosio ei osoita mitään merkkejä laantumisesta. Äskettäin julkistettu Quinnipiac poll osoitti Coloradossa 58% kannatusta laillistamiselle vuosi sen jälkeen kun kannabiksen myynti aloitettiin osavaltiossa. Lakialoite sai vaaleissa 55% kannatuksen.

Kongressissa lääkekannabislakialoite

Yhdysvaltain kongressille esitettiin tiistaina 10.3.2015 maan historian ensimmäinen lakialoite, joka laillistaisi kannabiksen lääkekäytön. Lakialoitteella on molempien pääpuolueiden edustajien kannatus takanaan. Sen laativat republikaanisen puolueen edustaja Rand Paul sekä demokraattisen puolueen Cory Booker ja Kirsten Gillibrand. Myöhemmin republikaanien Dean Heller liittyi lakialoitteen allekirjoittajiin.

Lakialoiteella sallittaisiin osavaltioiden lääkekannabisohjelmien jatkua ilman liittovaltion sekaantumista, luokiteltaisiin kannabis uudelleen, siirrettäisiin CBD kokonaan pois kiellettyjen aineiden listalta, luotaisiin pankkijärjestelmä laillisille kannabisyrityksille, lopetettaisiin NIDA:n monopoli kannabiksen tutkimuksessa ja sallittaisiin sotaveteraanihallinnon lääkäreiden määrätä kannabista lääkkeeksi sotaveteraaneille niissä osavaltioissa, joissa se on laillista.

Lakialoite on itsessään tärkeä avaus keskustelulle, koska se on molempien puolueiden kannattama hanke. Viime vuoden lopussa käydyissä budjettineuvotteluissa kongressi päätti lopettaa liittovaltion resurssien käyttämisen potilaiden ja jakelupisteiden jahtaamiseen lääkekäytön laillistaneissa osavaltioissa, mikä on merkinnyt käytännössä tulitaukoa aina ensi syksyyn saakka. Tämän vuoden alussa kongressin käsiteltäväksi tuli kannabiksen viihdekäytön ja sen verotuksen laillistamisaloitteet. 

Poliisipäällikkö: kieltolaki vei poliisin maineen

Yhdysvaltojen pääkaupungin, Washington DC, poliisipäällikkö Cathy Lanier kannattaa innokkaasti kannabiksen laillistamista ja kertoo siitä, kuinka kieltolaki tahrasi poliisin maineen valvomansa yhteisön keskuudessa.

“Nuo kaikki marihuanapidätykset saivat ihmiset vihaamaan meitä”, Lanier kertoi American News Women's Club’n järjestämässä tilaisuudessa.

“Pössöttelijät eivät hyökkää poliisien kimppuun ja ammu meitä. He haluavat vain pussin perunalastuja ja rentoutuvat. Alkoholi on paljon suurempi ongelma”, hän jatkoi.

Poliisipäällikkönä hän edelleen korostaa sitä, ettei kannabiksen käyttö ole suinkaan terveellistä.

“Mutta minä en tee työtäni äitinä vaan teen poliisin työtäni poliisipäällikkönä, ja 70% kansalaisista kannatti tätä laillistamista.”

Laaja tutkimusaineisto tukee poliisipäällikön mielipidettä. Kannabiksen käytön itsessään ei ole todettu aiheuttavan väkivaltaista käyttäytymistä eikä rikollisuutta. USA:n liittovaltion oman tutkimuslaitoksen, National Council on Alcoholism and Drug Dependence, mukaan alkoholi aiheuttaa 40% väkivaltarikollisuudesta.

“Jumala ei tehnyt virhettä”

Republikaaninen kansanedustaja David Simpson on esittänyt kannabikseen liittyvien rikoslain pykälien poistamista Teksasin lakikirjasta. Hänen mielestään hallituksen valtaoikeuksien käyttäminen kansalaisten kannabiksen käytön valvontaan on sopimatonta vallankäyttöä.

Hänen laatimansa laillistamisaloite on huomionarvoinen juuri yksinkertaisuudessaan: Simpson esittää vain olemassaolevan rikoslain kannabista koskevien kohtien poistamista sen sijaan, että hän olisi alkanut laatimaan kokonaan uutta lainsäädäntöä.

“Lähes sata vuotta sitten Teksasin lainsäätäjät tekivät arviointivirheen, joka perustui virheelliseen tietoon ja onnettomiin motiiveihin. Tämän virheen takia suhteellisen harmittoman kasvin kasvattamisesta, hallussapidosta ja myymisestä tuli laitonta Teksasissa”, hän selventää tiedotteessaan.

“Tämän kasvin kieltolain kumoaminen säästää miljoonia dollareita, jotka nyt tuhlataan huumesodan nimissä. Lakialoitteeni tulee säästämään tuhansien ihmisten elämän ankarien rangaistusten aiheuttamilta tuholta ja hävitykseltä. Se palauttaa vapauden ja arvokkuuden kaikille Teksasin asukkaille.”

Lakialoitteen tarkoituksen ja toteutuksen lisäksi aloitteentekijä itse on hyvin huomionarvoinen. David Simpson on kristitty konservatiivi. Hänen uskonsa sekä vakaumuksensa valtiovallan rajoittamisen puolesta ovat innostaneet hänet ajamaan kannabiksen kieltolain lopettamista.

“En usko, että jumala olisi hamppua luodessaan tehnyt virhettä, jonka korjaamiseksi me tarvitsemme hallituksen toimenpiteitä”, hän kirjoitti kolumnissaan “Kristillinen kanta huumelakien uudistamisessa”.

“Pitääkö meidän olla huolissamme niistä ystävistämme ja naapureistamme, jotka ovat riippuvaisia jostakin aineesta tai käyttäytymismallista? Kyllä, meidän pitää auttaa heitä rehellisesti ja avoimesti mutta ei pakolla eikä väkivallalla. Ihmisten hallinnon pitää kunnioittaa kaikkea jumalan luomaa ja jättää ihmiset rauhaan, jollei he riko naapurin rauhaa”, hän jatkoi.

“Kieltolaki on lietsonut meidät hylkäämään vapautemme, arvokkuutemme sekä yksilön ja hänen kotinsa suojan yhden kasvin kieltämisen nimissä. Me emme kykene korjaamaan kaikkia kieltolain aiheuttamia vääryyksiä mutta voimme ainakin lopettaa tämän jatkumisen.”

75 000 teksasilaista pidätetään vuosittain kannabiksen hallussapidosta. Vuonna 2013 tehdyssä mielipidemittauksessa 60% teksasilaisista kannatti dekriminalisaatiota ja 58% kannabiksen kasvatuksen ja kaupan laillistamista.

Teksas on yksi kahdestakymmenestä osavaltiosta, joissa tänä vuonna keskustellaan laillistamisesta. Simpsonin lakialoitteen läpimeno ei ole lainkaan varma mutta sen tarkoitus onkin herättää Teksasin lainsäätäjät keskustelemaan aiheesta. Lakialoite on herättänyt jopa kansallista keskustelua. Republikaanisten nuorten enemmistö kannattaa laillistamista mutta vanhojen republikaanien keskuudessa enemmistö vielä kannattaa kannabiksen kieltämistä.

God bless America!

 

Lähde: Washington Post 4.3.2015, Alternet 10.3.2015, Vox 3.3.2015, The Cannabist 24.2.2015


0 comments:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...