lauantai 28. huhtikuuta 2012

Ruotsin huumepoliisi toivottaa huumeiden laillistajat huumehelvettiin

Poliisit, syyttäjät ja muut kriminaalivirkamiehet puolustavat toimintaansa sillä, etteivät he tee lakeja, vaan ainoastaan soveltavat niitä käytäntöön ja panevat ne täytäntöön.

Suomen kannabisyhdistyksen rekisteröinti on loistava esimerkki siitä, ettei huumepolitiikka kuulu Suomessakaan normaalin demokraattisen päätöksentekoprosessin piiriin, vaan huumesodasta vuosikymmeniä rahansa ansainneet virkamiehet pitävät tiukasti kiinni saavuttamistaan valta-asemista.

KarlssonOn täysin perusteltua väittää, että huumepoliisi on politiikallaan luonut sen huumehelvetin, jota se nyt käyttää budjettinsa puolustamiseen niin Suomessa, USA:ssa kuin kautta maailman. Kun ihminen kuolee huumeisiin, on se poliisin mielestä aina perustelu heidän työnsä jatkumiselle. Entäpä jos ihmiset syrjäytyvät yhteiskunnasta ja kuolevat huumeisiin siksi, että poliisi on pakottanut lainsäätäjät ja virkamiehet luomaan tämän syrjäyttävän politiikan?

Huumeiden laillistamisvaatimusten levitessä jo valtion päämiesten joukkoon on mm. tukholmalainen huumepoliisi Lennart Karlsson lähtenyt vastaiskuun. Hän syyttää Svenska Dagbladetissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan huumeiden laillistajia siitä, että näiden esittämät vaatimukset ovat loukkaus heitä kohtaan, koska he pelastavat ihmishenkiä. Samalla se on loukkaus niitä kohtaan, joiden henkiä poliisi pelastaa.

Tarkemmin hän määrittelee loukkauksena sen, että heiltä ollaan viemässä pois heidän tärkein työkalunsa, nimittäin käytön rankaiseminen. Siksi kaikkien huumeiden laillistamista tai dekriminalisointia kannattavien pitäisi tulla tutustumaan siihen helvettiin, minkä poliisit ovat saaneet aikaan.

Bejerotin asema huumepolitiikan luomisessa

Huumepoliisit kautta maailman sanovat vain toteuttavansa lainsäädäntöä, mutta todellisuus on toisenlainen: huumepoliisit sanelevat huumelait ja lisäksi toteuttavat niitä omien lakiensa mukaan. Ruotsissa harjoitetaan ankaraa huumepolitiikkaa, vaikka kansainvälisessä vertailussa sen huumeongelma ainakaan heroiininkäytöllä mitattuna ei ole ollut merkittävä.

Nils Bejerotin osuus Ruotsin huumevalvonnan syntymisessä on valaiseva esimerkki siitä, miten viranomaisvalta, byrokratia, on luonut sekä huumeongelman, että maan huumepolitiikan. Bejerotin tutkimukset johtivat siihen tulokseen, että mitä ankarampi huumepolitiikka, sitä vähäisempää heroiinin käyttö. Tämän hän osoitti väitöskirjassaan vuonna 1974.

Bejerotin menetelmät ja johtopäätökset eivät ole koskaan saaneet tieteellistä tukea muiden maiden tutkijoilta, mutta silti Ruotsin huumepolitiikka perustuu hänen opeilleen ja se jopa vie näitä oppeja aktiivisesti maailmalle, mm. Suomeen. Ratkaiseva tekijä Bejerotin oppien ottamiseksi ruotsalaisen huumepolitiikan ohjenuoraksi oli se, että Ruotsin poliisi alkoi voimakkaasti tukea hänen oppejaan - olihan Bejerot poliisilääkäri.

Ruotsin poliisivoimien organisaatio ja hallinto poikkeaa monista länsimaista: sillä on hyvin keskitetty byrokratia, mutta se on samalla irrallaan eduskunnan suorasta valvonnasta. Ruotsin poliisin hallintobyrokratiaan kuuluu yli 1000 ihmistä, mikä on merkittävä lobbausryhmä pienessä maassa, ja lisäksi sillä on vahvat yhteydet tiedotusvälineisiin ja varsinkin ns. tabloidilehdistöön.

Tällä ryhmällä on ollut huomattava osuus Ruotsin huumausainepolitiikan luomisessa ja se on aktiivisesti ajanut nimenomaan sen kiristämistä, mistä SvD:ssa julkaistu artikkeli on esimerkki. Ruotsin huumepoliisin maailmankuvaa leimaa vahva kahtiajako: me ja laillistajat.

Me häiritsemme heidän toimintaansa seisoskelemalla heidän tiellään, uhkailemalla pakkohoidolla ja tekemällä ylipäänsä heidän elämänsä vaikeaksi

Ruotsin huumepoliisi pitää päätehtävänään katukauppaan puuttumista, vaikka takavarikot ovatkin pieniä. Poliisin edustaja perustelee politiikkaa seuraavasti:

"Me häiritsemme heidän toimintaansa seisoskelemalla heidän tiellään, uhkailemalla pakkohoidolla ja tekemällä ylipäänsä heidän elämänsä vaikeaksi. Mitä vaikeampaa se on, sitä paremmalta vaihtoehdolta toisenlainen elämä alkaa tuntumaan, mikä on siis huumeeton elämä."

Retoriikka perustuu "koko ajan kasvavan ongelman" toistamiselle eri yhteyksissä. Tällä retoriikalla Ruotsin huumepoliisi on saanut kasvatettua henkilöstönsä poikkeuksellisen suureksi suhteessa maan väkilukuun.

Poliisin vallan kasvua on auttanut kahden valtapuolueen keskinäinen nokittelu. Konservatiivinen puolue on oppositiossa ollessaan pitänyt huumeongelmaa poliittisen agendansa kärjessä ja vaatinut toistuvasti lisää resursseja huumepoliisille. Oppositiossa oleva puolue pystyy vaikuttamaan pitämällä asiaa esillä ja siten luomalla poliittista painetta vallassa olevaan puolueeseen.

Sosiaalidemokraattinen puolue on ollut enimmäkseen vallassa viimeiset 50 vuotta ja se on puolestaan yrittänyt oikeuttaa oman ankaran huumepolitiikkansa lisäämällä samanaikaisesti resursseja hoitoon. Näin Ruotsiin on kehittynyt oma ankaran huumepolitiikan sovellus ja yksi kattavimmista huumehoitojärjestelmistä läntisessä maailmassa.

Ruotsia on pidetty huumepolitiikan mallimaana, koska siellä on alhainen kannabiksen käyttötaso. Mutta toisaalta Ruotsilla on oma amfetamiiniongelmansa ja ongelmaisten huumeiden käyttäjien, HIV-tartuntojen sekä huumeisiin kuolleiden määrä on korkea verrattuna esimerkiksi Hollantiin. Ruotsin huumepoliisi on sellaisessa asemassa omassa maassaan, ettei huumepolitiikan uhreilla ole mitään sananvaltaa, eikä ihmisarvoa heidän luomassa yhteiskunnassa.

Ruotsin huumeagentit Suomessa

NilssonSuomen yleisradion ruotsinkielisen toimituksen Obs-ohjelma esitti 29.3. jakson kannabiksesta ja huumepolitiikasta. Aihe on käymässä kuumaksi  Skandinavian huumepoliiseille, koska ohjelman ennakkotiedoissa kerrottiin myös Suomen kansalaisten asenteiden muuttumisesta koko ajan liberaalimpaan suuntaan.

"Asenteet kannabista kohtaan ovat lieventyneet. 40 prosenttia 25-34-vuotiaista miehistä on käyttänyt ainetta ainakin kerran. Tulisiko lainsäädäntöä muuttaa, jotta se vastaisi nykyistä paremmin kansalaisten mielipiteitä? "

Studioon huumepolitiikkaa puolustamaan oli saatu "erityisnuorisotyöntekijä" riikinruotsalainen Robert Nilsson, joka on tietojen mukaan toiminut Ruotsin poliisin peitetoimintaa tekevänä huumepoliisina. Tämä on esimerkki siitä, miten huumeiden vastainen byrokratia tekee kaikkensa miljardien arvoisen bisneksensä puolustamiseksi. Siksi poliisin harrastama "poliisikulttuuri" pitää ottaa mukaan huumeiden laillista asemaa koskevaan keskusteluun.

Lähde: Svenska Dagbladet 8.4.2012, Föregångarna 16.11.2010 ja Leif Lenke & Börje Olsson (1996) Sweden: Zero Tolerance Wins the Argument? Nicholas Dorn, Jörgen Jepsen, Ernesto Ugo Savona (eds.): European Drug Policies and Enforcement. 1996.


perjantai 27. huhtikuuta 2012

Yli 500 taloustieteilijää: kannabiksen laillistaminen säästäisi 13,7 miljardia dollaria vuodessa

Yli 500 taloustieteilijää, mm. kolme Nobel-palkinnon saajaa, on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan huomiota Harvardin yliopiston taloustieteen professorin Jeffrey Mironin vuonna 2005 tekemälle tutkimukselle. Tutkimuksen mukaan USA:n hallitus voisi säästää 7,7 miljardia dollaria vuodessa, jos se lopettaisi nykyisen sodan huumeita vastaan. Lisäksi kannabiksen verottaminen toisi valtion kassaan 6 miljardia dollaria vuodessa, jos kannabiksen myyntiä verotettaisiin kuten tupakkaa ja alkoholia.

MironTämä tekisi yhteensä 13,7 miljardia dollaria vuodessa, mikä on vielä vähän verrattuna koko liittovaltion budjettialijäämään 1500 miljardiin dollariin vuonna 2011.

Vaikka taloustieteilijät eivät suoranaisesti vaadi kannabiksen laillistamista, kehotetaan vetoomuksessa molempia osapuolia käymään "avointa ja rehellistä keskustelua" kannabiksen kieltolain hyödyistä.

"Keskustelussa nykyisen politiikan kannattajien pitäisi osoittaa, että kieltolaki tuottaa sellaisia hyötyjä, jotka oikeuttavat veronmaksajien rahojen tuhlaamisen, sivuutetut verotuotot sekä ne lukemattomat lisäkustannukset, joita kannabiksen kieltolaista aiheutuu."

Taloudelliset hyödyt esitetään usein perusteluna kannabiksen tuomiseksi normaalin kaupan piiriin ja tämä taloustieteilijöiden vetoomus julkistettiin samaan aikaan, kun virkamiehet yrittävät valtion ja paikallistasolla etsiä uusia tulonlähteitä. Yhdysvaltain kansalaisten enemmistö haluaa mieluummin leikata valtion menoja kuin lisätä veroja, ja kannabiksen laillistaminen olisi hyvä tapa lisätä tuloja leikkaamatta menoja tai lisäämättä verotusta.

Ainoastaan Kaliforniassa demokraattisen puolueen edustaja Tom Ammiano on yrittänyt vuonna 2009 esittää lainsäädäntöä kannabiksen laillistamiseksi tällä perusteella. Äänestäjät kuitenkin hylkäsivät laillistamisen täpärällä enemmistöllä vuonna 2010

Taloustieteilijä Stephen Easton on esittänyt kannabiksen laillistamisen taloudellisten hyötyjen olevan jopa suurempia kuin mitä Miron on esittänyt. Easton arvioi kannabiksen laillisen kasvatuksen, mainonnan ja kulutuksen tuottavan jopa 45 - 100 miljardia dollaria vuodessa.

Joidenkin arvioiden mukaan kannabiksen laillistamista perusteleva taloudellinen argumentti on jo osoitettu oikeaksi lääkekannabiksen laillistaneissa osavaltioissa ja kaupungeissa. Coloradon lääkekannabisteollisuuden edustajat väittävät laillistamisen saaneen Boulderin ja Denverin kaupunkien pysähtyneen talouden uuteen kasvuun.

Glenn Greenwald kertoo Portugalin politiikasta ReasonTV:n haastattelussa:

Lähde: Huffington Post 17.4.2012 ja vetoomus


tiistai 24. huhtikuuta 2012

Slovakia seuraava dekriminalisoiva EU-valtio?

Slovakia saattaa olla seuraava EU-valtio, joka dekriminalisoi kannabiksen käytön. Tsekin tasavallassa käyttö on dekriminalisoitu jo vuosia sitten. Puola uudisti lainsäädäntöään viime vuonna kymmenen vuoden ankaran politiikan jälkeen mm. säätämällä tuomareille mahdollisuuden jättää käyttäjät rankaisematta. Uusi Slovakian hallitus voi mennä tähän suuntaan vielä tänä vuonna.

Robert FicoHallituksessa olevan, pienen liberaalipuolueen puheenjohtaja Richard Sulík ilmoitti vaalien jälkeen aikovansa dekriminalisoida kannabiksen käytön. Hallituksen suurimman puolueen, Direction - Social Democracyn (SMER), puheenjohtaja ja pääministeri Robert Fico vastustaa kannabiksen laillistamista, mutta on ilmoittanut olevansa avoin huumeiden käytön dekriminalisoinnille.

Hän kirjoitti tuoreessa blogikirjoituksessaan: "Meillä Slovakiassa on erikoinen asenne politiikkaan. Ongelman syntyessä teemme siitä rikoksen ja luulemme rangaistuksen uhan automaattisesti ratkaisevan ongelman, vaikka ratkaisu olisi jossain aivan toisaalla. Luulen, että rikosoikeuden soveltaminen kannabiksen käytön vastustamiseen aiheuttaa lisähaittoja ja on tehotonta."

Slovakian huumelait ovat Euroopan kovimpia. Sen mukaan pienten määrien hallussapidosta voi saada jopa kolme vuotta vankeutta. Pieni määrä tarkoittaa korkeintaan kolmen käyttöannoksen hallussapitoa. Alaikäisille rangaistus on 1,5 vuotta. Fico katuu nyt, että hänen hallituksensa kannatti ankaria rangaistuksia rikoslakia uudistettaessa vuonna 2005. Hän sanoo, ettei lakimiehenä ja alan ammattilaisena ole koskaan uskonut kriminalisoinnin ehkäisevään vaikutukseen. Hän tuo esille Slovakian täyteen ahdetut vankilat ja kuinka talouskriisissä päästään eteenpäin hakemalla vaihtoehtoja eikä lähettämällä vankiloihin vain lisää väkeä.

Lähde: Drogriporter 22.4.2012


maanantai 23. huhtikuuta 2012

Marc Emeryn syyttäjä vaatii kannabiksen laillistamista

Kuuluisan kanadalaisen kannabisaktivistin Marc Emeryn Yhdysvaltojen liittovaltion syyttäjä John McKay on kokenut täyskääntymisen ja tullut julkisuuteen kannabiksen laillistajana ja vieläpä virallisena kannabiksen laillistamispäivänä 20.4.

6481734.binEntinen USA:n hallituksen lakimies sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei hän kadu Emeryn vangitsemista, mutta nyt hän kannattaa kannabiksen asettamista valvontaan ja verottamista. Hän perustelee kannanmuutostaan sillä, että kannabiskauppa tuottaa liikaa rahaa rikollisille ja aiheuttaa väkivaltaa.

"Rikoslakiin perustuva kannabiksen kieltolaki on epäonnistunut täysin", laukoi McKay, joka nousi korkean profiilin liittovaltion syyttäjäksi George W. Bushin nimitettyä hänet virkaan 2001.

"Laajat laittomat kannabismarkkinat muodostavat vakavan uhan yleiselle turvallisuudelle Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Meidän pitää pohtia uudestaan kriminalisoivaa kieltolakipolitiikkaamme."

Marc Emery myi kannabiksen siemeniä Vancouverissa sijainneen yrityksen kautta, hänet pidätettiin vuonna 2005 ja luovutettiin vuonna 2010 Seattleen Yhdysvaltoihin tuomittavaksi. Hän suorittaa viiden vuoden rangaistustaan tällä hetkellä Mississippissä.

McKay kertoi syyttäneensä Emeryä, koska se oli hänen työ. Hän lopetti USA:n liittovaltion työt vuonna 2007 ja voi nyt puhua vapaasti.

"Jos Emeryn tavoite oli muuttaa politiikkaa, valitsi hän mielestäni väärän tavan. Me kuitenkin jaamme saman uskon siihen, että nykyinen politiikka on väärä."

Entisen syyttäjän mielenmuutos ei auta Emeryä, mutta hänen vaimonsa Jodie Emery kertoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa, että tämä auttaa koko ajan kasvavaa kansalaisliikettä politiikan muuttamiseksi.

Lehdistötilaisuudessa oli mukana myös kanadalainen entinen Brittiläisen Kolumbian oikeusministeri Geoff Plant korostamassa nykyisen politiikan selvää epäonnistumista.

"Yleensä ihmiset pitää lain täytäntöönpanemista keinona poistaa ongelma. Kannabiksen kohdalla lain täytäntöönpano on vain ja ainoastaan pahentanut ongelmaa kaikilla mahdollisilla tavoilla."

Hänen mukaan rikollisuus ja väkivalta ovat vain pahentuneet osavaltiossa sen jälkeen kun hän jätti virkansa vuonna 2005.

Tilaisuuden järjesti kansalaisliike Stop the Violence BC, jossa on mukana tutkijoita, virkamiehiä, poliiseja, lakimiehiä ja terveydenhoidon ammattilaisia.

"Hallituksen omat tiedot osoittavat, että nuoret saavat helpommin marihuanaa kuin alkoholia tai tupakkaa", kertoo liikkeen perustaja tohtori Evan Wood perjantaina 20.4. Vancouverin Art Galleryn edustalla kerääntyneessä 420-tapahtumassa.

McKay on tällä hetkellä Seattlen yliopiston lainopillisen tiedekunnan professori ja kannattaa innokkaasti tulossa olevaa äänestystä kannabiksen laillistamisesta ja verolle panemisesta Washingtonin osavaltiossa, joka on Kanadan Brittiläisen Kolumbian osavaltion rajanaapuri.

McKayn mukaan kanadalaiset olisivat hulluja pelätessään kielteistä palautetta USA:lta pohtiessaan kannabislakien liberalisointia - USA:ssa ollaan itse asiassa jo paljon pidemmällä. Etelä-Amerikan valtiot ovat tulleet mukaan ehdottamaan laillistamista ja Euroopassa Portugalin esimerkki muuttaa muiden EU-valtioiden politiikkaa.

Lähde: Calgary Herald 20.4.2012


Britannian entinen tiedustelujohtaja: huumesota on uhka kansainväliselle turvallisuudelle

Huumesota on aiheuttanut satojen tuhansien ihmisten kuoleman Latinalaisessa Amerikassa, mutta epäonnistunut huumeiden käytön vähentämisessä maailmanlaajuisesti.

Ap428Arvostettu ajatushautomo International Institute For Strategic Studies, IISS, julkaisi raportin Drugs, Insecurity and Failed States huumesodan epäonnistumisesta, jossa kehotetaan harkitsemaan laillistamista vaihtoehtona. Merkittävää tässä raportissa on myös se, että toinen kirjoittajista on entinen Britannian tiedustelupalvelun MI6:n päällikkö Nigel Inkster. Toinen kirjoittajista on IISS:n tutkija Virginia Comolli.

Nigel Inkster (60), toimi 28 vuotta vakoilujohtajana vuoteen 2003 saakka. Hän oli tiedustelun operatiivinen apulaisjohtaja ja johti MI6:n taistelua huumeparoneita vastaan. Nyt hän työskentelee IISS:ssä valtioiden rajat ylittävien ja poliittisten uhkien tutkimusjohtajana.

Kolumbian presidentti Santos haluaa puolueettomia asiantuntijoita tutkimaan huumesodan vaihtoehtoja mukaan lukien huumeiden laillistaminen. Juuri tätä IISS:n tutkimuskin esittää johtopäätöksissään. Raportti osoittaa, että tämä niin kutsuttu "huumesota" rapauttaa kansainvälistä turvallisuutta.

Kehittyneen maailman kuluttajavaltioissa koetaan kokonaisten asuinyhteisöjen tuhoutuvan huumeiden väärinkäytön ja rikollisuuden epidemioihin. Huumeriippuvaiset ovat marginalisoitu ja leimattu, ja monet muuten lainkuuliaiset kansalaiset kriminalisoitu kulutusvalintojensa takia.

Mutta yhteiskunnallisesti heikot tuottaja- ja kauttakulkumaat kehittyvissä maissa ovat saaneet maksaa kovimman hinnan.

Nigel Inkster on henkilökohtaisesti omassa työssään joutunut näkemään huumeiden kieltolain ei-aiotut vakavat seuraukset. Huumekaupan tuottamat suuret voitot ovat luoneet valtavan tuottoisat maailmanlaajuiset huumemarkkinat, joita vahvat kansainväliset rikollisjengit hallitsevat.

"Peitellyt edut" huumesodan takana

Inkster kertoo kehittyvissä maissa kasvavasta kapinasta huumesodan aiheuttamien yhteiskunnallisten kustannuksien takia. Hänen mukaansa ainoastaan kuluttajamaiden "peitellyt edut" ovat muutoksen esteenä.

Tutkimuksen mukaan viranomaisten pitäisi takavarikoida 70% huumevirrasta pystyäkseen häiritsemään kauppaa. Koska takavarikoiden suhteesta koko kaupankäyntiin ei ole minkäänlaisia lukuja, on se varmasti paljon tämän tavoitteen alle.

Kuluneiden 30 vuoden aikana huumekauppaan liittyvän väkivallan kasvu heiluttaa Kolumbian ja Afganistanin kaltaisia tuottajavaltioita rikollisryhmien taistellessa keskenään sekä valtiovaltaa vastaan.

Sittemmin huumesotaan liittyvät murhat ovat saavuttaneet järkyttävän tason Meksikossa ja Keski-Amerikassa. Salakuljettajien hakeutuessa uusille reiteille välttääkseen lainvalvontaa, ovat Länsi-Afrikan valtiot joutuneet osaksi maailmanlaajuista huumekaupan ketjua, mikä on täysin korruptoinut niiden hallintojärjestelmän.

Useiden vuosien ajan vallassa olevat poliitikot eivät ole halunneet asettaa huumekieltolain tehokkuutta kyseenalaiseksi. Nyt tämä on muuttumassa.

Picture%20790Latinalaisen Amerikan valtioiden kuten Kolumbian ja Meksikon johtajat ovat julkisesti alkaneet kyseenalaistaa sen, miksi heidän pitää kantaa länsimaiden "huumesodan" päävastuu.

He vaativat nykyisen lähestymistavan täydellistä uudelleen harkintaa, mikä perustuu avoimeen keskusteluun, jossa asiantuntijuudella ja todistusaineistolla korvataan nykyistä keskustelua hallitsevat tunteet ja ideologiat.

Niin kauan kuin huumeiden kysyntää on olemassa, on myös ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään kaikkensa tämän kysynnän tyydyttämiseksi. Kansainvälisen yhteisön tulee tunnustaa tämä ja muuttaa puhetapa "huumesodan" voittamisesta keskusteluun ongelman hoitamisesta siten, että aiheutamme mahdollisimman vähän "oheisvahinkoja".

Britannialla olisi mahdollisuus olla merkittävä tekijä kaikkien poliittisten vaihtoehtojen puolueettoman tutkimuksen edistämisessä ja se on perinteisesti ollut huumeongelman käsittelyn etulinjassa.

Britannian huumeiden kulutus perustuu suurelta osin Latinalaisen Amerikan ja Afganistanin huumeiden tuottajiin ja myyjiin ja siksi on meidän kaikkien etu, että omaksumamme politiikka lisää tämän tuotantoketjun molemmissa päissä olevien turvallisuutta.

Inkster on Britannian tähän mennessä korkein huumeita vastaan taistellut virkamies, joka on tullut julkisuuteen huumesodan kritisoijana. Muita huumepolitiikan uudelleen harkintaa kannattavia henkilöitä ovat mm. entinen MI5 johtaja Eliza Manningham-Buller, Sir Richard Branson, entinen puolustusministeri ja kansanedustaja Bob Ainsworth sekä Britannian lakimiesliiton puheenjohtaja Nicholas Green.

Merkittävää on myös se, että huumesotaa estottomasti kannattanut ja kannabishysteriaa levittänyt The Sun -iltapäivälehti julkaisi Inksterin puheenvuoron.

Lähde: The Sun 17.4.2012 ja The Telegraph 17.4.2012


perjantai 20. huhtikuuta 2012

Kanadan pääministeri huippukokouksessa: huumesota on epäonnistunut

Harper Drugs 02504687Kanadan oikeistopääministeri Stephen Harper on tullut tunnetuksi tiukan linjan huumesodan kannattajana, joka yrittää muun muassa ankaroittaa kannabislainsäädäntöä. Siksi hän yllätti Amerikan mantereen valtioiden huippukokouksessa Cartagenassa Kolumbiassa viime viikonloppuna toteamalla huumesodan epäonnistuneen.

Lehdistötilaisuudessa hän sanoi: "Luulen kaikkien uskovan siihen, että nykyinen lähestymistapa ei toimi. Mutta ei ole selvää, mitä meidän pitäisi tehdä."

Latinalaisen Amerikan valtioiden päämiesten esittelemät faktat olivat ilmeisesti tehneet vaikutuksen. Ei kuitenkaan pidä uskoa hänen kokeneen täydellistä kääntymistä tässä asiassa, koska Harper lisäsi nopeasti perään, että "Huumeet ovat laittomia, koska ne hyvin nopeasti ja totaalisesti - monet niistä huumeista - tuhoavat ihmisten elämän".

Kanadan julkisen terveydenhoidon edustajat: verota ja valvo

Kanadan konservatiivihallituksen aikoessa säätää uusia, tiukkoja huumelakeja, joihin kuuluisi mm. pakollisia minimirangaistuksia kannabiksen kasvatuksesta, julkaisivat Kanadan julkisen terveydenhoidon lääkärit kannanoton huumelakien liberalisoinnin puolesta. Kannabiksen käytön kriminalisointi ja muu tiukka huumepolitiikka ei ole onnistunut ja Kanadan lääkärikunta suosittelee verotusta ja valvontaa niiden sijaan.

20000Brittiläisen Kolumbian, Nova Scotian ja Saskatchewanin osavaltioiden julkisen terveydenhoidon johtajat julkaisivat yhteisen kannanoton Improving community health and safety in Canada through evidence-based policies on illegal drugs, jossa käydään läpi Kanadan tämänhetkistä huumepolitiikkaa.

Yksi artikkelin kirjoittajista, Nova Scotian terveydenhoidon johtaja tohtori Robert Strang sanoo, että pelkästään rikosoikeuteen nojaava laittomien huumeiden käsittely on epäonnistunut:

"Portugali dekriminalisoi kaikkien huumeiden käytön kymmenen vuotta sitten ja siellä on Euroopan alhaisimmat huumeiden käyttöluvut ja siellä on myös vähiten huumeiden käytöstä johtuvia haittoja."

Sen sijaan huumeiden käyttö USA:ssa ei ole vähentynyt sen jälkeen, kun se aloitti neljäkymmentä vuotta sitten huumesotansa, jonka agressiiviseen lain täytäntöönpanoon on kulunut jo biljoona dollaria (trillion dollars).

Lääkäriryhmän mukaan tiukka huumekieltolaki on hyödyttänyt järjestäytynyttä rikollisuutta samaan aikaan kun vankiloihin ahdettujen huumeiden käyttäjien keskuudessa leviää HIV ja hepatiitti ja aseellinen väkivalta kasvaa.

USA:ssa New Yorkin, Michiganin, Massachusettsin ja Connecticutin osavaltioissa ollaan peruuttamassa pakollisia minimirangaistuksia väkivallattomia huumerikoksia tuomittaessa, kertoo tohtori Evan Wood, yksi artikkelin kirjoittajista ja yksi Urban Health Research Initiative -aloitteen johtajista.

Kannabis verolle ja valvontaan

Huumepolitiikan uudistamista vastustavat väittävät usein, että kansanterveyttä korostava huumepolitiikka lisää huumeiden käyttöä. Artikkelin kirjoittajat viittaavat WHO:n tuoreeseen tutkimukseen, joka osoittaa, ettei tiukan huumepolitiikan maissa ole sen alhaisempi huumeiden käytön taso kuin liberaalimmissa maissa.

Kirjoittajien mielestä hallitusten tulisi kokeilla muita lähestymistapoja, joilla tavoitellaan kansanterveydellisiä päämääriä vähentämällä yhteiskunnallisia ja terveydellisiä haittoja kuten:

  • verotetaan kannabista kuten alkoholia ja tupakkaa
  • annetaan lupia lääkekannabisapteekeille ja myönnetään lääkekannabisreseptejä
  • asetetaan ikärajoja ja muita myyntirajoitteita kuten alkoholin käyttöä rajoitettaessa
  • säädetään ja valvotaan vahvojen aineiden saatavuus sellaiseksi, että saadaan pidettyä laittomat markkinat joissakin rajoissa

Lisäksi Kanadan kahdeksantoista suurimman kaupungin ylintä lääkintäviranomaista on allekirjoittanut Vienna Declaration nimellä tunnetun maailmanlaajuisen vetoomuksen, jossa vaaditaan laittomien huumeiden valvontaan tieteellisesti tehokkaiksi todettuja toimenpiteitä.

Kofi Annan ja Richard Branson vetoavat myös Kanadan hallitukseen

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan ja miljardööriyrittäjä Richard Branson ovat allekirjoittaneet avoimen kirjeen Kanadan pääministerille Stephen Harperille ja Kanadan senaatille käsittelyssä olevan rikoslain muuttamiseksi. Heidän viestinsä kuuluu: "Vähäisten kannabisrikosten ankara rankaiseminen ei vähennä huumerikollisuutta Kanadassa, koska se ei ole toiminut muuallakaan".

Cchqbuildingonflickr 0Maailmanlaajuinen huumepoliittinen komissio, Global Commission on Drug Policy, kehottaa Kanadan senaattia hylkäämään tietyistä huumerikoksista säädetyt minimirangaistukset. Komissio suosittelee myös ottamaan marihuana verotuksen ja valvonnan piiriin "vaihtoehtoisena strategiana järjestäytyneen rikollisuuden heikentämiseksi ja yhteisöjen terveyden ja turvallisuuden kohentamiseksi". Komission mielestä marihuanan laittomuus ja sen korkea kysyntä USA:ssa ovat aiheuttaneet sen, että Kanada osaltaan auttaa Kanadan ja Meksikon järjestäytynyttä rikollisuutta ja väkivaltaa. Komission kirjeessä todetaan mm:

"Yhä uusien vankiloiden rakentaminen, mitä on kokeiltu USA:n epäonnistuneessa huumesodassa, vain pahentaa huumeongelmaa eikä vähennä kannabiksen saatavuutta eikä käytön tasoa. Sen sijaan USA:n nuorison mielestä marihuanaa on helpompi saada kuin alkoholia tai tupakkaa. Nyt uuden lain Bill C-10:n sisältämät pakolliset minimirangaistukset kannabisrikoksista ovat viemässä Kanadaa kohti muiden maiden kokemia erehdyksiä, kohti sellaista politiikkaa, joka on osoittautunut tehottomaksi ja tuhoisaksi saavuttamatta tavoitteitaan."

"Alkoholin kieltolain esimerkki osoittaa, että huumelakien ankaroittaminen säätämällä pakollisia minimirangaistuksia ja muita rangaistuksia, ei vähennä kannabiksen tuotantoon liittyvää rikollisuutta eikä väkivaltaa. Tällaiset lait ainoastaan ajavat kannabismarkkinat yhä enemmän väkivaltaisten rikollisten käsiin ja tuhlaavat verorahojamme."

Kanadan senaatissa käsiteltävänä oleva rikoslain uudistus on saanut kritiikkiä osakseen siihen liitettyjen pakollisten minimirangaistusten takia. Eniten huomiota on saanut osakseen yhden vuoden vankeusrangaistus kannabiksen kasvatuksesta, vaikka se olisi vain muutaman kasvin viljelmä omaan käyttöön.

Lain käsittelyssä siihen on tehty joitakin muutoksia. Samoin mielenterveysongelmaisten määrän kasvaminen vankiloissa sekä alkuperäisasukkaiden suhteeton vangitseminen ovat herättäneet keskustelua.

"Pakollisten minimirangaistusten ottaminen käyttöön pienistä kannabisrikoksista sysää Kanadan kehityksen kohtalokkaalle radalle, mikä tulee maksamaan miljardeja veronmaksajille eikä silti vaikuta huumekaupan väkivaltaan eikä huumeriippuvuuteen. Kanadan tulisi tutkia sellaisia politiikan muotoja, joissa huumeita käsitellään terveys- eikä rikosasiana ja jotka auttaisivat epäonnistuneen huumesodan lopettamisessa", Branson esitti lehdistötiedotteessaan.

"USA:n huumesota on ainoastaan pahentanut huumeongelmaa, koska huumeiden kieltolaki aiheuttaa väkivaltaa kautta Amerikan mantereen mukaan lukien Kanada", selitti entinen Brasilian presidentti ja komission puheenjohtaja Fernando Henrique Cardoso.

Poliisit kieltolakia vastaan

Brittiläisen Kolumbian osavaltion poliisipäällystöön kuuluva David Bratzer kertoo, kuinka marihuanan kieltolaki ja epäonnistunut huumesota hyödyttävät vain järjestäytynyttä rikollisuutta ja aiheuttavat väkivaltaa. Bratzer on mukana kieltolakia vastustavassa lainvalvontaviranomaisten järjestössä Law Enforcement Against Prohibition, johon kaikki voivat liittyä ilmaiseksi.

Lähde: CBC News 16.4.2012, CBC News 28.3.2012, Open Medicine Vol 6, No 1 (2012), Canada.com 29.2.2012, Ottawa Citizen 29.2. ja Stop the Violence BC


torstai 19. huhtikuuta 2012

Norjan entinen ulkoministeri vastaanottaa kannabispalkinnon Amsterdamissa

Amsterdamissa jaetaan 26.4. vuoden 2012 kannabiskulttuuripalkinto, jonka Amsterdamin Hasis- ja hamppumuseo on jakanut vuodesta 2004 merkittävällä tavalla kannabiksen hyväksyntää edistäneille organisaatioille tai yksityishenkilöille. Tänä vuonna yksi palkinnon saajista on Maailmanlaajuista huumepoliittista komissiota edustava Norjan entinen ulkoministeri Thorvald Stoltenberg.

Thorvaldstoltenberg LargeMuut palkinnonsaajat ovat tohtori Lester Grinspoon, joka on Harvardin yliopiston psykiatrian emeritusprofessori ja tohtori Fredrick Polak, yksi Hollannin arvostetuimmista psykiatreista huumetutkimuksen alalla. Kannabispalkinnon ojentaa Hollannin entinen pääministeri Dries van Agt. Seremonian jälkeen Hollannin entinen tiede-, kansanterveys- ja kulttuuriministeri Hedy d'Ancona avaa uudistuneen Hasismuseon.

Kannabiskulttuuripalkinnolla on kansainvälinen ulottuvuus. Kaksi viikkoa Amsterdamissa pidetyn seremonian jälkeen Espanjassa Barcelonassa jaetaan kaksi lisäpalkintoa. Espanjassa tunnettu kannabisaktivisti Fernanda de la Figuera sekä yhdysvaltalainen kannabisaktivisti Todd McCormick palkitaan elämäntyöstään.  Tämän 9.5. pidettävän seremonian yhteydessä avataan Barcelonan Hamppumuseo Palau Mornau'n talossa.

Amsterdamin Hasismuseo tarjoaa ainutlaatuisen pysyvän kokoelman, joka havainnollistaa kannabiskasvin kehityksen monipuoliseksi raaka-aineeksi. Sensi Seedsin perustaja Ben Dronkers perusti museon yli neljänkymmenen vuoden aikana ympäri maailman keräämillään esineillä. Barcelonassa avataan uusi hasismuseo Etelä-Euroopassa voimakkaasti kasvaneen mielenkiinnon takia.

Vuosi 2012 tulee olemaan mielenkiintoinen ja tärkeä vuosi, koska merkittävät julkiset henkilöt ja vaikutusvaltaiset kansalaisjärjestöt ovat tulleet mukaan antamaan vastapainoa valtioiden harjoittamalle kriminalisoivalle kannabispolitiikalle. Molemmat museot tähtäävät nykyaikaisten ihmisten kasvattamiseen, jotka eivät valtion painostavan politiikan edessä säiky turhia, vaan hakevat itsenäisesti uutta tietoa tästä kasvista.

Lähde: Amsterdam Hashmuseum 13.4.2012


OAS:n huippukokous asettaa asiantuntijaryhmän tutkimaan huumesotaa

Amerikan 33:n valtion päämiehet kokoontuivat viikonloppuna 14. - 15.4. kuudenteen mantereen huippukokoukseen Cartagenassa Kolumbiassa. Kokouksen isäntä, Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos on jo pitkään kampanjoinut huumesodan nostamiseksi kokouksen asialistalle ja tässä hän onnistuikin.

500 375 6709 Americas Summit Obama Colombia Juan Manuel Santos B 120414 AapSantos vertasi puheessaan huumesotaa kuntopyörään, joka ei ponnisteluista huolimatta etene.

"On tullut aika tutkia, onko tekemämme työ parasta, mihin kykenemme vai onko mahdollista löytää joku vaihtoehto, joka olisi tehokkaampi eikä rasittaisi yhteiskuntiamme niin paljon. Tämä aihe on poliittisesti hyvin herkkä."

"Yhdessä ääripäässä voimme laittaa kaikki huumeiden käyttäjät vankilaan. Toisessa ääripäässä laillistamme kaikki. Näiden välissä voisi olla erilaisia käytännöllisempiä politiikan muotoja, kuten käytön dekriminalisoiminen ja kaikkien resurssien laittaminen salakuljetuksen valvontaan."

Obaman vastaus oli sama, mitä hän on toistanut eri yhteyksissä vastauksena Latinalaisen Amerikan johtajien esittämään huumesodan kritiikkiin:

"Mielestäni on täysin oikeutettua käydä keskustelua siitä, aiheuttavatko nykyiset lait enemmän haittaa kuin hyötyä joillakin alueilla. Henkilökohtainen ja hallintoni kanta on se, ettei laillistaminen ole ratkaisu."

Presidentti Santosin käytännön ehdotus on huumeongelman asiantuntijoista, talousasiantuntijoista ja tutkijoista kootun työryhmän perustaminen analysoimaan huumeriippuvuuden, salakuljetuksen ja huumekaupan tuottaminen voittojen todellisuutta tavoitteena nykyisen strategian muuttaminen.

Mauricio Rodriguez, Santosin läheinen avustaja sekä Englannin suurlähettiläs, sanoi tämän "tarkoittavan mitä tahansa täydestä laillistamisesta uuteen ja erilaiseen huumesotaan. Me emme tiedä ennekuin olemme keränneet tietoa, tutkineet avoimesti kaikki vaihtoehdot ja meillä on kokonaiskuva tilanteesta, jonka ovat laatineet alan asiantuntijat, joita eivät henkilökohtaiset edut, ideologia eikä tunteet motivoi. Sen pitää olla todellinen muutos, joka perustuu uusiin lähtökohtiin."

"Miksi Kolumbia johtaa tätä? Koska me olemme oppineet kantapään kautta ja meillä on moraalista auktoriteettia asiassa. 1980-luvulla epäonnistuimme todellisuuden kohtaamisessa ja sen takia yhteiskuntamme ajautui kuilun partaalle ja väkivalta ja huumekartellit melkein tuhosivat sen. Me emme halua, että yksikään toinen valtio Keski-Amerikassa tai Afrikassa joutuisi käymään läpi saman tuskan. Heidän - ja meidän kaikkien - pitää toimia nopeasti, koska monipäinen hirviö kasvaa ja tuhoaa nopeasti."

Chavez Skips Summit Citing Doctors Orders 5d1abd8i X Large"Vuosikymmenten ajan länsimaiden poliitikot ovat voineet syyttää huumeita tuottavia maita kuten Kolumbiaa ihanien lastensa myrkyttämisestä. Tuloksena on ollut Kolumbian leimaaminen. Mutta tämä peli, tämä farssi, on nyt ohi. Me emme osoittele, eikä Kolumbia toimi yksipuolisesti. Mutta me haluamme tuoda esille sen, että kuluttaja- ja tuottajamaiden täytyy jakaa vastuu ja toimia yhteistyössä maailmanlaajuisesti huumeiden aiheuttaman tuhon pysäyttämiseksi yhteiskunnissamme."

Rodriguez otti esille Googlen ja Youtuben esittämän huumekeskustelun esimerkkinä "miksi emme ole päässeet siinä minnekään: tunteet, loukkaukset ja julkkikset värittävät sitä".

Hänen mukaan Kolumbian esittämä työryhmä pitää koota "todellisista asiantuntijoista, ihmisistä, jotka tuntevat huumeiden todellisuuden, sosiologian ja antropologian, huumetalouden, salakuljetusreitit ja rahanpesun - sekä ihmisiä, jotka tietävät, miten huumeet vaikuttavat katutasolla."

Työryhmän tulisi tutkia "yhteiskunnallisia asioita, syitä siihen, että ihmiset käyttävät huumeita: köyhyys, yhteiskunnan hajoaminen, hyväksikäyttö ja häiriökäyttäytyminen."

Rodriguez otti esimerkiksi Medellinin, joka on välillä ollut maailman murhapääkaupunki, mutta nyt uudistettu: "Meidän pitää tutkia sellaisia urbanismin muotoja, joita olemme soveltaneet Medellinissä eristämällä rikolliset ja antamalla kansalaisille muuta tekemistä, kuin huumeiden käytön aloittamisen."

Kolumbiassa julkaistiin ennen kokousta tutkimustuloksia, joiden mukaan vain 5% Kolumbian huumekaupan voitoista jää maahan. Satoja miljardeja dollareita huumerahaa päätyy kuluttajamaiden jakeluverkoille ja kansainväliselle pankkijärjestelmälle.

"Huumeiden arvo ei koidu tuottajamaiden hyväksi, vaan tuotteen päädyttyä markkinoille sen tuottama raha jää Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Siksi on päivänselvää, että meidän pitää lisätä ponnisteluja kansainvälisen pankkijärjestelmän tekemää huumevoittojen rahanpesua vastaan."

Katso MSNBC:n uutinen Santosin ja Obaman tiedotustilaisuudesta.

Lähde: Guardian ja CNN 15.4.2012


maanantai 16. huhtikuuta 2012

Kansainvälinen Sativexpetos

Kannabislääke Sativex on brittiläisen GW Pharmaceuticals -lääkekehitysyhtiön valmistama suusuihkeena annosteltava kannabistinktuura, joka on valmistettu kannabiskasveista uutetuista vaikuttavista ainesosista: THC:stä, CBD:stä sekä 420 muusta vaikuttavasta aineesta. Sellaisenaan Sativex olisi yhtä laiton kuin kannabis. Tämän asian kiertämiseksi ovat brittien ja muiden maiden lääkevalvontaviranomaiset käynnistäneet ennen näkemättömän tieteellisen huijausoperaation, jonka päämääränä on erottaa Sativex laillisesti ja ihmisten mielikuvissa itse kannabiskasvista, mistä se on uutettu.

Sativex11Brittiläinen kannabisaktivisti Laurel Bush on yrittänyt saada brittiviranomaisilta selkoa Sativexin hyväksymisprosessista ja saanut yllättävää palautetta Britannian lääkevalvontaviranomaisilta: Sativex ei olekaan kannabista!

Aikaisemmin virkamiehet olivat luokitelleet Sativexin Britannian huumelakien perustana olevassa huumeluokituksessa 1. luokkaan huumeeksi, jolla ei ole lääkinnällistä vaikutusta. Vuonna 2010 hallituksen neuvonantaja professori Les Iversen kehotti Britannian sisäministeriötä asettamaan Sativex luokkaan 4. Näin ei ole kuitenkaan tehty samalla kun virkamiehet yrittävät tehdä Sativexista ei-kannabiksen. Nyt Britannian lääkevalvontavirasto on lähtenyt mukaan tähän operaatioon.

Vastauksena kannabisaktivistien tietopyyntöihin Britannian lääkevalvontaviraston edustaja Sue Jones vastasi 15.3.2012, että "... tämän lääkkeen vaikuttavat ainesosat eivät ole kannabista vaan kaksi ainesosaa, jotka on löydetty kannabiksesta ja joilla on todettu olevan farmakologista vaikutusta tiettyihin vaivoihin. "Aktiivinen ainesosa" tarkoittaa sitä, että sillä on farmakologista vaikutusta näihin esitettyihin vaivoihin. Koska tuote on valmistettu kannabiskasvin ainesosista eikä itse kannabiksesta, pitäisi olla päivänselvää, ettei Sativex ole "kannabis"."

Tällainen viisastelu on täyttä potaskaa ja valehtelua. On julkista tietoa ja tarkistettavissa GW Pharmaceuticalsin kotisivuilta, että Sativex on eri kannabislajikkeista hiilidioksidilla uutettu tinktuura liotettuna etanoliin (alkoholi) ja propyleeniglykoliin sekä maustettu piparminttuöljyllä. Eli näiden lisäksi siinä on THC:tä ja CBD:tä sekä kaikkia kannabiskasvissa olevia muita kannabinoideja, terpeenejä ja flavonoideja. Uutteessa näiden muiden aineiden osuus on jopa 39% ja vaihtelee aivan kuten kannabiskasvin eri lajit ja yksilöt, joista Sativex uutetaan.

GW Pharmaceuticalsin perustaja ja johtokunnan puheenjohtaja lääkäri Geoffrey Guy on kertonut julkisessa lausunnossaan: "Teollisuudenalamme edustajat ovat sanoneet, että kannabista on mahdoton muuttaa reseptilääkkeeksi. Meidän piti kirjoittaa tämä sääntö uusiksi. Me olemme saaneet modernin historian ensimmäisen kasviuutteen hyväksytettyä lääkkeeksi. Siinä on 420 molekyyliä kun normaalissa lääkkeessä on vain yksi."

GW Pharmaceuticalsin kasvitieteellisen tutkimuksen ja kasvatuksen johtaja lääkäri David Potter selittää omassa väitöskirjassaan, kuinka tärkeitä kannabiksen vaikuttavat ainesosat ovat Sativexin vaikutukselle.

Tieteellisten potilaskokeiden mukaan uuttaen tiivistetty kannabis on turvallinen, ei aiheuta riippuvuutta, psykooseja eikä sivuvaikutuksia.

Tällä hetkellä kuitenkin GW Pharmaceuticals ja Britannian sisäministeriö ovat laittomalla tavalla yrittämässä erottaa Sativex kannabiksesta siten, että tämä tinktuura voitaisiin luokitella uudelleen Britannian vuoden 1971 huumelain 4. huumausainelistalle ja samalla säilyttäen kannabiksen 1. listalla. Britannian sisäministeriön virallinen kanta on edelleen se, että "kannabiksella ei ole mitään lääketieteellistä arvoa".

Selittävänä tekijänä tälle hullunmyllylle on se, että GW Pharmaceuticalsilla on kansainväliset jakelusopimukset Bayerin, Almirallin ja Otsuka Pharmaceuticals Co. Ltd:n kanssa. Sativex on hyvä lisä erilaisten kannabiksen annostelutapojen kirjoon, mutta sen hyväksyminen samalla, kun kannabiskasvi pidetään laittomana, on suuren luokan huijausta ja valehtelua.

Lähde: Clear 12.4.2012, GW Pharmaceuticals 24.10.2011 ja Laurel Bush 22.3.2012


Onko laillistamiselle moraalista perustelua?

Huumeiden laillistamista ehdotetaan nykyään yhä useammin ja viimeisimpiä ehdottajia ovat olleet Latinalaisen Amerikan entiset presidentit Brasilian Fernando Henrique Cardoson johtamana ja Australian ulkoministeri Bob Carr. Laillistamisen puolesta argumentoidaan usein sillä, kuinka suuri rasitus huumesota on yhteiskunnalle rikollisuuden nousun ja kansanterveyden rappion takia. Nämä ovat hyviä perusteluja hylätä Nixonin huumesota. Mutta hyvin harvoin huumelakien liberalisointia perustellaan moraalisilla perusteilla. Tämä on virhe. Vaikka asiantuntijat kerta toisensa jälkeen kertovat meille, kuinka asiat olisivat paremmin ilman huumesotaa, poliitikot ovat sivuuttaneet nämä asiantuntijalausunnot, koska äänestäjät eivät halua huumelakien höllentämistä. Äänestäjät eivät kuvittele tietävänsä enempää kuin asiantuntijat, mutta he vastustavat huumeiden käyttöä moraalisilla syillä. Huumesotaa pitää käynnissä piilotettu moraalinen keskustelu, joka ei oikein koskaan nouse julkisuuteen.

Inmates Take An Oath To R 006Alkuperäisellä huumeiden kieltolailla oli moraalinen perustelu eikä käytännöllinen. Kaikki alkoi Yhdysvalloissa oopiumin kieltämisellä, jonka ensisijaisena syynä oli moraalinen vastustus sille, että valkoihoiset käyvät polttamassa oopiumia kiinalaisten oopiumluolissa. Tästä alkoi Yhdysvaltojen kieltolakiliike. Vuonna 1913 melkein pelkästään meksikolaisten ja intialaisten siirtolaisten käyttämä marihuana kiellettiin ensimmäisen kerran Kaliforniassa.

Nykyään yhä uusia aineita lisätään kiellettyjen aineiden pitkään listaan sillä perusteella, että ne määritellään "riippuvuutta aiheuttaviksi" eikä siksi, että ne olisivat haitallisia. USA:n huumelain mukaan aine on kiellettävä, jos sillä on "suuri väärinkäytön potentiaali" ja jos se "voi johtaa psyykiseen tai fyysiseen riippuvuuteen". Aineen ei tarvitse olla haitallinen millään muulla tavalla. USA:n virallisten tilastojen mukaan parasetamoli aiheuttaa viisi kertaa enemmän ensiapukäyntejä kuin MDMA ja silti sitä saa supermarketeista kaikkialla.

Joten suurin syy siihen, että alkoholin ja kahvin tapaiset huumeet ovat laillisia, mutta kokaiini ja MDMA eivät ole, on näiden jälkimmäisten tuomitseminen "riippuvuutta aiheuttaviksi" (unohdetaan tässä se, että alkoholi ja kahvi aiheuttavat riippuvuutta). Riippuvuus aiheuttaa ongelmia riippuvaiselle, tämä pitää paikkansa. Mutta itselle aiheutettu haitta ei voi olla syynä aineen kieltolaille. Millin maineikkaan määritelmän mukaan ainoa pätevä peruste ihmisen vapauteen puuttumiseen on se, että hän voi vahingoittaa muita. Vaikka toisinaan väitetään, että "huumeongelma" vahingoittaa meitä kaikkia, on suurin osa näistä haitoista johdettavissa nollatoleranssipolitiikasta  - huumeiden kieltolait aiheuttavat muille vahinkoa silloin, kun laittomia huumemarkkinoita pyörittävät ryöstävät, pahoinpitelevät ja tappavat muita ihmisiä.

Väitetään jopa, että valtion tulee puuttua riippuvuuteen, koska se tekee riippuvaisesta pätemättömän tai voimattoman tekemään itsenäisiä päätöksiä huumeiden käytöstään. Riippuvaisesta tulee lapsen kaltainen, joka tarvitsee vanhempien kaitsemista - tai tässä tapauksessa valtion suojelua. Tällä tavalla "riippuvuudesta" tulee moraalinen käsite, ei yksi haitta. Riippuvuus riistää ihmiseltä hänen moraalisen arvovaltansa.

Useissa yhteyksissä on tuotu esille sitä, kuinka tämä näkemys riippuvuudesta on väärä. Huumeita käyttävät ihmiset eivät kärsi sairaudesta eikä heillä välttämättä ole patologista tahdon heikkoutta. He voivat olla röyhkeitä tai irrationaalisia ottaessaan huumeita, mutta toisaalta niin me kaikki olemme melkein joka päivä eri tavoilla syödessämme epäterveellisesti, harrastaessamme jotakin vaarallista urheilua, tupakoidessamme, juodessamme tai pelatessamme uhkapelejä. Riippuvaiset voivat panna enemmän painoa mielihyvälle, jännitykselle tai todellisuuspaolle, mutta heidän riippuvuutensa ei poikkea muiden mielihyvää aiheuttavien toimintojen haluamisesta. Ihmiset voivat tulla "riippuvaisiksi" uhkapeleistä, internetistä, urheilusta, seksistä tai sokerista. Nämä aineet tai toiminnat eivät "kaappaa" aivoja - ne aiheuttavat mielihyvää samoilla alueilla aivoissa kuin huumeet.

Kaikki mielihyvää tuova toiminta aiheuttaa "riippuvuutta"

4948564165 73f19b9e16 BJulkisessa huumekeskustelussa käytetään termejä vapaus, terveys ja rikos, mutta hyvin harvoin siinä käytetään mielihyvän arvoa. Meidän ei tarvitse olla hedonisteja uskoaksemme siihen, että mielihyvä on tärkeä osa ihmisten elämää. Liberaalin yhteiskunnan pitää olla neutraali sen suhteen, mitä mielihyviä ihmiset saavat tavoitella; sen ei pidä pakottaa ihmisiä mukautumaan tiettyihin "hyvän" ja "pahan" mielihyvän käsitteisiin. Mutta vielä tärkeämpää on se, että jos kaikki mielihyvää tuottava toiminta voi olla riippuvuutta aiheuttavaa, ei ole mitään syytä uskoa, että huumeiden käytön aiheuttama mielihyvä olisi vähemmän tärkeää kuin hyvän ruuan ja viinin, vuorikiipeilyn ja jalkapallon tai internetin aiheuttamat mielihyvät. Kaikki nämä asiat aiheuttavat mielihyvää ja siten riippuvuutta ja kaikki voivat olla haitallisia liioiteltuina. Mutta meillä kaikilla on oikeus tavoitella sellaista mielihyvää, jota pidämme arvokkaana, vaikka jokainen näistä iloista aiheuttaa riippuvuusriskin tai riippuvuuden kaltaisia ongelmia: alkoholismia, liiallista netissä roikkumista, seksiriippuvuutta, mässäilyä jne.

Oikeus tavoitella mielihyvää oikeuttaa huumeiden laillistamisen kun taas riippuvuus ja itselle aiheutettu haitta eivät oikeuta huumeiden kieltämistä. Tämä on huumesodan vastaisen moraalisen argumentin ydin.

Silti vielä on yksi mahdollinen perustelu vapauden rajoittamiseksi ja huumeiden kiellon säilyttämiseksi. Tämä perustelu on yhteinen hyvä. Jos huumelakien liberalisointi aiheuttaa vakavaa haittaa yhteiskunnalle, voisi tämä ääritapauksessa oikeuttaa huumeiden kieltämisen. Mutta meidän (valitettavan rajalliset) kokemukset osoittavat päinvastaista. Hollanti on onnistunut rajaamaan huumeongelmansa säätämällä suhteellisen liberaalit huumelait "mietojen" huumeiden, kuten marihuanan valvontaan lisäämättä näiden huumeiden käyttöä. Ja kuten Cardoso väittää, täydellinen kieltolaki on selvästi yhteistä hyvää vastaan, koska se pitää huumekunkut bisneksessä ja samalla vakavasti heikentää käyttäjien ja muiden ihmisten turvallisuutta.

Ehkä me emme tulevaisuudessa ole enää niin valikoivia mielihyvää aiheuttavista aineista. Voisimme käyttää nykyaikaista farmakologiaa huumeiden valitsemisessa ja valmistamisessa niin, että saamme niistä haluamiamme mielihyvää ja kokemuksia halvalla ja ilman vakavia akuutteja tai kroonisia terveyshaittoja. Tällä hetkellä kaikista vapaimmin saatavilla oleva huume aiheuttaa eniten riippuvuutta, väkivaltaa, vakavia kroonisia terveyshaittoja ja pahimmat vieroitusoireet kaikista huumeista. Alkoholi.

On tullut aika ajatella järkevästi huumeista.

Lähde: Practical Ethics 4.4.2012


Kanadassa hyväksytty kannabistee ja -leivokset lääkkeeksi

Kanadan läntisimmän osavaltion Brittiläisen Kolumbian korkein oikeus hyväksyi kannabiksen käytön lääkkeenä myös teen tai leivoksien muodossa. Lääkekäyttäjillä on nyt laillinen mahdollisuus käyttää lääkkeitään muutoinkin kuin kuivaamisen jälkeen polttamalla.

Tuomari Robert Johnston totesi, että Kanadan terveysministeriön säädökset ovat perustuslain vastaisia. Tuomarin mukaan lääkekäytön rajoittaminen vain kuivattuun marihuanaan rikkoo yhtä perustuslain oikeuksia ja vapauksia koskevaa kohtaa.

27. huhtikuuta Johnston kuulee perusteluita säädöksiin tulevien muutosten muodosta ja ajankohdasta. Valtio on pyytänyt tuomaria pysäyttämään päätöksensä täytäntöönpanon vuoden ajaksi. “Muutokset tulevat olemaan kaikkea muuta kuin yksinkertaisia. Tarvitsemme aikaa varmistaaksemme, että kaikki ohjelmassa mukana olevat tuntevat ohjeet ja noudattavat niitä”, sanoi liittovaltion syyttäjä Peter Eccles. “Olemme tekemisssä lääkinnästä aiheutuneiden rikosoikeudellisten seuraamusten kanssa.”

Tilanne sai alkunsa kun Kanadan kannabiksen ostajien klubin (Cannabis Buyers’ Club of Canada) pääleipuri Owen Smith päätti lähteä testaamaan oikeuksiaan perustuslakiin vedoten. Smithiä, 29, syytettiin 2009 marihuanan laittomasta hallussapidosta ja salakuljetusaikomuksista. Voimakas haju oli saanut kiinteistönomistajan valittamaan poliisille, joka hankki etsintäluvan ja löysi suuria määriä kannabista sisältäviä oliivi- ja viinirypäle siemenöljyjä sekä leivonnaisia. Syytteen saadessaan Smith tuotti syötäviä kannabispohjaisia tuotteita klubin kautta myytäväksi.

Smithin oikeudenkäynti alkoi tammikuussa voir dire -tilanteella eli oikeudenkäynnillä oikeudenkäynnin sisällä. Perustuslain tulkintaan vetoava hakemus haastoi terveysministeriön säädökset, joiden mukaan valtuutetut käyttäjät saavat pitää lääkekannabista hallussaan vain kuivatussa muodossa.

Puolustusasianajaja Kirk Tousaw väitti lakien olevan perustuslain vastaisia ja mielivaltaisia eivätkä ne edistä hallituksen tavoitteita terveyden suojelemiseksi tai kansalaisten turvaamiseksi. Sen sijaan ne pakottavat kriittisesti ja kroonisesti sairaat pääosin polttamaan lääkekannabiksensa, joka on käyttötavoista epäterveellisin savukaasujen mahdollisesti aiheuttaessa haittoja. Erityisesti tämä korostuu hengitystieongelmista ja keuhkosairauksista kärsivillä, joiden tulisi välttää polttamista ja suosia höyrystämistä sekä syömistä ja juomista.

“Edes Kanadan terveysministeriön hallinnon lääkekäyttäjäksi valtuuttama henkilö ei pysty tuottamaan kannabisvoita tehdäkseen keksejä, joita hän voisi syödä ennen nukkumaan rupeamista tai heti herättyään sietääkseen kroonisia kipujaan”, Tousaw kertoi oikeudelle. Voir diren aikana kannabista lääkkeeksi käyttävät potilaat todistivat haluavansa mahdollisuuden juoda kannabisteetä, syödä kannabiskeksejä ja soveltaa kannabista sisältäviä öljyjä. “Nämä muut lääkkeiden nauttimisen muodot ovat tehokkaampia ja vähemmän haitallisia verrattuna kuivatun marihuanan polttamiseen tai höyrystämiseen”, Tousaw sanoi.

Oikeuden päätöksestä kuultuaan Tousaw oli hyvin kiitollinen. “Tämä avaa mahdollisuuden luvan saaneille käyttäjille pitää hallussaan ja tuottaa tätä lääkeainetta muussakin kuin kuivatussa muodossa. Luvan saaneet lääkekäyttäjät voivat juoda teetä tai kokata siitä ruokaöljyjen avulla”, hän kuvaili.

Lähde:

The Province


torstai 12. huhtikuuta 2012

Oaksterdamin kannabisyliopisto ratsattiin

USA:n liittovaltion huumepoliisi ja veroviraston virkamiehet ratsasivat ja sulkivat 2.4. Oaklandin kaupungissa Kaliforniassa sijaitsevan kannabisyliopiston, joka tunnetaan nimellä Oaksterdamin yliopisto.

539wOaksterdamin yliopiston perusti vuonna 2007 Richard Lee, joka on pitkän linjan kannabisaktivisti ja itsekin selkävamman takia lääkekannabispotilas. Lee oli yksi vuonna 2010 Kaliforniassa äänestettävänä olleen lakialoitteen Proposition 19 laatijoista ja hän sijoitti 1,5 miljoonaa dollaria kampanjakuluihin. Lakialoite sai ennätyksellisen 46,5%:n kannatuksen, vaikka kuvernööri Schwarzenegger dekriminalisoi kannabiksen käytön ennen vaaleja viedäkseen pohjaa laillistamisvaatimuksilta.

Kannabisaktivistit näkevätkin liittovaltion ratsiassa poliittisia motiiveja samalla tavalla kuin kanadalaisen Marc Emeryn vangitsemisessa.

Samalla kun poliisi murtautui Oaksterdamiin järjesti yksityisestä kristillisestä Oikos-yliopistosta erotettu oppilas verilöylyn ampuen kuoliaaksi seitsemän ihmistä ja haavoittaen kolmea vain puolen kilometrin päässä. Tuskin Oaksterdamin ratsiaa tehneet poliisitkaan olisivat kyenneet pysäyttämään ampujaa, mutta poliisin prioriteettien väärä järjestys ei olisi voinut tulla tämän kirkkaammin esiin.

Ei verottamista ilman laillistamista!

Oaksterdam perustettiin vuonna 2007 kouluttamaan lääkekannabispotilaiden hoitajia ja niitä kollektiiveja, jotka tuottivat kannabista Kalifornian laillisille kannabispotilaille. Richard Lee teki oppilaitoksestaan enemmän kuin pelkän puutarhakoulun: hän loi oppiaineen, jossa oli opintokokonaisuuksia kannabisteollisuuden kaikilta osa-alueilta mukaan lukien se, kuinka pitää toimia niiden poliittisten ja laillisten esteiden kanssa, joita on luotu terveiden ihmisten kannabiksen käytön kieltämiseksi.

800Lee kertoi ratsian jälkeen aikovansa lopettaa kannabisneksessä vaikuttamisen. Hänen mielestään on tullut uusien ihmisten vuoro ottaa ohjat. Hänen yhtiönsä on vararikossa hänen käytettyä rahansa laillistamiskampanjaan vuonna 2010.

"En koskaan halunnut olla "laillistamisliikkeen johtaja". Olen mielestäni pieni tekijä suuressa sodassa."

Lee on myös lääkekannabispotilas ja joutuu käyttämään pyörätuolia selkäydinvamman vuoksi. Poliisi oli ensin tunkeutunut hänen kotiinsa herättäen hänet sängystä automaattiaseet esillä.

Lee oli pidätettynä vain vähän aikaa ja häntä kohdeltiin hyvin eikä paikkoja rikottu tahallisesti. Lee arvostelikin erityisesti sitä, että häntä vastaan käytetään veroviraston asettamia verovaatimuksia:

Lee valitti ettei "liittovaltio voi syyttää samalla kertaa molemmista asioista" viitaten siihen, että hänen pitäisi maksaa veroja jostakin, mitä liittovaltio pitää laittomana. "Ei verottamista ilman laillistamista!"

Oaksterdamin ratsia kaikkine ennakkosuunnitelmineen, varjostuksineen, työtunteineen, oikeudenkäyntikuluineen jne. aiheuttaa yhteiskunnalle vähintään 250 000 dollarin kulut. Ja mikä on sen tulos? Verotulojen ja työpaikkojen menetys, eikä taatusti lisää turvallisuutta.

Ratsiaa seuraavana päivänä Oaklandin kaupungintalon eteen kokoontui satojen ihmisten mielenosoitus. Aktivistit aikovat aloittaa Oaksterdamin toiminnan uudestaan.

Obama ajaa kannabiksen apteekkiin

Obama ratsasti vaalikampanjassaan suuren yleisön kannabiksen kannatuksella. Mielipidemittausten mukaan 70% yhdysvaltalaisista haluaa lääkekannabiksen lailliseksi ja yli 50% kannabiksen kokonaan lailliseksi. 16 osavaltiota ja pääkaupunki Washington on laillistanut lääkekannabiksen niin että laillisia lääkekannabiksen käyttäjiä USA:ssa on jo yli 300 000 ja Kaliforniassa, missä potilaita ei rekisteröidä, arviolta 750 000 - 1 125 000 reseptin saanutta potilasta.

Obaman valtakauden kaksi ensimmäistä vuotta olivatkin rauhallisia. Vuonna 2009 yleinen syyttäjä Eric Holder korosti, että oikeusministeriö jahtaa ainoastaan niitä lääkekannabiksen jakelijoita, jotka rikkovat sekä liittovaltion että osavaltion lakeja. Mm. New York Times uutisoi tämän lausunnon "Obaman hallinto lopettaa lääkekannabiksen jakelijoiden ratsaamisen".

Obaman hallinnon uutta politiikkaa alleviivasi vastavalitun huumetsaarin Gil Kerlikowsken antama lausunto, jonka mukaan "emme käy sotaa USA:n kansalaisia vastaan".

Tämän uuden politiikan sinetti oli oikeusministeriön lokakuussa 2009 julkistama ns. Ogdenin muistio, jolla ohjeistettiin liittovaltion lainvalvontaviranomaisia  jättämään osavaltioiden lakeja noudattavat potilaat ja heistä huolehtivat rauhaan. Samassa muistiossa kehotettiin keskittämään toiminta lääkekannabislakeja väärinkäyttävien huumerikollisten jahtaamiseen.

Tämä oli selkeä viesti osavaltioille: liittovaltion poliisi puuttuu asioihin vain jos lääkekannabiksen jakelupiste on peite rikolliselle toiminnalle. Tämän muistion seurauksena lääkekannabiksen hyväksyneissä osavaltioissa alettiin kiireen vilkkaa antamaan toimilupia jakelupisteille, mikä toi lääkekannabikselle sen kauan kaipaamaa laillisuuden turvaa.

Kaliforniassa lääkekannabiksesta kasvoi jo 1,3 miljardia dollaria vuodessa tuottava laillinen liiketoiminnan muoto, jota Ogdenin muistio suojeli liittovaltion ratsaamiselta.

Obaman hallinnon lääkekannabiksen hyväksyminen huipentui heinäkuussa 2010, jolloin sotaveteraanivirasto hyväksyi lääkekannabiksen käytön lailliseksi hoitomuodoksi sodasta palaaville sotilaille.

News Photo 16634 1312587172Lääkekannabiksen hyväksyvän politiikan sortuminen alkoi siitä, kun liittovaltion huumepoliisin johtajaksi nimitettiin uudestaan Michele Leonhardt, joka oli jäänne Bushin kauden virkanimityksistä. Hän on vanhanaikainen kovan linjan poliisi ja lääkekannabiksen tiukka vastustaja. Vuonna 2008 hän oli saanut kritiikkiä siitä, että hänen johdollaan lääkekannabispotilaiden kimppuun käytiin samoilla menetelmillä kuin oikeiden huumekunkkujen kimppuun.

Hänen perverssit näkemyksensä tulivat julki viime vuonna kun hän lausui liki tuhannen meksikolaisen lapsen murhasta, että se on "merkki huumeiden vastaisen sodan menestyksestä".

Tammikuussa 2011 vain pari viikkoa Leonhartin nimityksen jälkeen DEA päivitti kotisivuillaan olevan tiedonannon "DEA:n kanta lääkekannabikseen", joka lähinnä kertasi Bushin kaudella esille nostetut valheet lääkekannabiksesta. DEA myös syytti George Sorosta ja muita miljardööreja lääkekannabisliikkeen tukemisesta, vaikka mielipidemittausten mukaan 70% USA:n kansalaisista kannattaa sen laillistamista.

Melkein heti tämän jälkeen liittovaltion virkamiehet aloittivat uuden sodan lääkekannabista vastaan ja ensimmäinen kohde oli Oaklandin kaupunki, jonka virkamiehet olivat laillistamassa laajamittaisen lääkekannabiksen kasvatuksen.

Suuret rahat pelissä

Aikaisemmat Obaman hallinnon lääkekannabiksen jakelua vastaan suunnatut toimenpiteet ovat jo vaikuttaneet paljon Oaksterdamin oppilasmääriin. Tämä ratsia oli suoraa painostamista laillistamisen vaatimuksia vastaan, yritys lopettaa totuuden puhuminen kannabiksesta ja pysäyttää koko ajan kasvava poliittinen liike.

Kysymys ei ole kansalaisen parhaasta, vaan veronmaksajien rahoista keskenään kamppailevien valtion virastojen määrärahojen turvaamisesta. Lääkekannabiksen hyväksyminen ja koko ajan leviävä kannabiksen dekriminalisointi ovat uhkaavasti supistaneet DEA:n toimenpidetilastoja eli niitä saavutuksia, joilla DEA hakee uusia määrärahoja. DEA ei pysynyt itselleen asettamissaan tavoitteissa, mikä puolestaan voisi johtaa määrärahojen leikkaamiseen ja henkilöstön vähentämiseen!

Suuret lääkeyhtiöt tarvitsevat vielä muutaman vuoden lisäaikaa saadakseen omat kannabislääkkeensä läpi USA:n lääkevalvontavirastossa (FDA). Coloradon ja Washingtonin osavaltion laillistamisaloitteiden häviö tämän vuoden vaaleissa tuo neljä vuotta lisää aikaa liittovaltiolle. Yhä useammat osavaltiot tulevat säätämään lääkekannabislakeja ilman oikeutta kasvattaa omat lääkkeensä.

Vuoteen 2016 mennessä Sativex ja muut lääkeyhtiöiden kannabistuotteet ovat markkinoilla. Kotikasvatuksen laillistaneet osavaltiot voivat joutua poliittisen painostuksen kohteeksi hyväksyäkseen saman.

Kannabis on lääke

DEA yrittää propagandassaan väittää, ettei kannabiksella ole lääkinnällisiä ominaisuuksia ja lääkekannabis on Troijan hevonen kannabiksen laillistamiseksi.

Kuitenkin vuonna 2003 USA liittovaltio patentoi kannabiksen vaikuttavat aineet eli kannabinoidit antioksidantteina ja hermostoa suojaavina aineina patentilla US Patent 6630507.

Patentin perusteluissa kerrotaan, että "Kannabinoideilla on antioksidanttisia ominaisuuksia, minkä takia ne ovat hyödyllisiä hyvin erilaisten sairauksien parantamiseen, kuten tulehdukselliset ja autoimmuuniperäiset taudit. Kannabinoideilla on erityinen hermoja suojaava vaikutus aivovammoissa ja -halvauksissa sekä hermorappeumatautien hoidossa kuten Alzheimerin ja Parkinssonin taudeissa ja HIV-tartunnan aiheuttamassa dementiassa."

Tästä kannabiksen kieltolaissa ja Oaksterdamin ratsiassa on kysymys.

Lähde: Celebstoner 6.4.2012, Yahoo News 4.4.2012, Huffington Post 3.4.2012, San Francisco Gate 3.4.2012 ja NORML 2.4.2012


Hollannin kannabismarkkinat maan alle?

Hollannin oikeistohallitus aikoo karsia kovalla kädellä hollantilaista kannabiskahvilajärjestelmää ja aloittaa budapassina tunnetun kokeilun, jolla estettäisiin ulkomaalaisten ja ulkopaikkakuntalaisten pääsy kannabiskahviloihin. Budapassi eli Wietpas olisi pakollinen henkilötunnuksin varustettu klubikortti, joka oikeuttaisi nimetyn kannabiskahvilan asiakkuuteen.

Wietpas3Kannabiskahviloiden omistajien ja asiakkaiden asenteita tulevaan muutokseen selvitettiin haastattelemalla 66:n kannabiskahvilan omistajaa Amsterdamissa sekä kahdessa eri otoksessa 1214 asiakasta Amsterdamissa ja 1049 vähintään kuluneen kuukauden aikana kannabista käyttänyttä henkilöä eri puolilta Hollantia.

Kannabiskahviloiden omistajat näkivät muutoksessa enimmäkseen huonoa. He ennustavat asiakkaiden vastustavan pakollista henkilötietojen tallentamista. Turistien ja ei-jäsenien poissulkeminen on laitonta diskriminointia ja kokeilu synnyttää uudelleen katukaupustelun.

Kannabiskahviloiden omistajat arvostelevat henkilötietojen rekisteröimistä sillä, että se helposti leimaa ihmisen kannabiksen käyttäjäksi, vaikka tämä olisi vain satunnaiskäyttäjä. Moni ammatissa toimiva ihminen ei halua sitä, että hänet voitaisiin kannabiskahvilan jäsenyyden takia leimata työelämässä. Kannabiskahviloiden muuttaminen yksityisklubeiksi kansallisuuden perusteella on myös ihmisten diskriminointia, mikä on kielletty EU:ssa. Tällä voi olla merkittävä vaikutus esimerkiksi Amsterdamin turismiin ja siten kaupungin talouteen. Katukaupustelun lisääntyminen tuo kovat huumeet jälleen helpommin saataville tavallisille kannabiksen käyttäjille.

Asiakkaiden haastattelu vahvisti sen, että monet vastustavat pakollista rekisteröintiä kannabiksen käyttäjäksi. Enemmistö vastaajista aikoo hakea uuden toimittajan tai alkaa kasvattaa itse. Yllättäen joka kymmenes aikoo lopettaa kannabiksen käytön.

Asiakkaista suurin osa vastusti henkilötietojensa tallentamista, mutta kuultuaan rekisteröinnin tiukoista säädöksistä joka kolmas oli valmis rekisteröitymään. Suurin osa valitsisi kotikasvatuksen, ostaisi suoraan joltakin kasvattajalta tai etsisi jonkin muun reitin hankkia kannabista kuten lähettipalvelun, "kotimyyjän" tai katukauppiaan. Jotkin hankkisivat välikäden kannabiskahvilassa asioimiseen.

Kymmenen prosenttia ilmaisi harkitsevansa kannabiksen käytön lopettamista, mutta on vaikeaa arvioida, kuinka lakimuutos lopulta vaikuttaa. Samoin on vaikeaa arvioida, kuinka kannabiskahviloiden omistajien ja asiakkaiden muut arviot toteutuvat käytännössä.

Asiakkaiden vastauksissa oli kuitenkin selvää samansuuntaisuutta, mikä tarkoittaa sitä, että kannabiksen vähittäismyynnin siirtyminen pois kannabiskahviloista tulee olemaan muutoksen todellinen seurausvaikutus, vaikka muutoksen mittakaava olisikin vielä epäselvä.

Tämä tutkimus vahvistaa niitä budapassin vastustajien esittämiä pelkoja kannabiksen vähittäismyynnin siirtymisestä "maan alle", mikä lisää häiriöitä ja rikollisuutta. Budapassin puolustajat tulevat luultavasti käyttämään argumenttinaan sitä, että käytäntö tulee rajoittamaan kannabiksen käyttöä.

Lähde: Rozenberg Quarterly 28.3.2012


Hollannin kannabiskahvilakulttuuri

Tässä lyhyessä dokumentissa kannabiskahviloiden omistajat kertovat kahviloistaan ja Hollannin kannabiskulttuurista. Dokumentissa esiintyvät Bulldog kahvilan omistaja Henk de Vries, Rookiesin omistaja Mark, Paradoxin omistaja Ludo ja Dampkringin omistaja Ron.

Osa 1:

Osa 2:


keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Paul McCartney lopetti pössyttelyn ja kannattaa edelleen sen laillistamista

Vuoden 2012 USA:n musiikkiteollisuuden Grammy-palkintojen jakotilaisuuden jälkeen Twitterissä paljastui, etteivät monet nuoremmista poptähdistä tienneet, kuka Paul McCartney on. Grammy-tilaisuuden jälkeen ympäri maailman lööppeihin nousi uutinen, jonka mukaan 69-vuotias ja maailman menestynein kevyen musiikin tähti McCartney oli lopettanut kannabiksen polttamisen, kun yleensä nuoret tähdet ja julkkikset pääsevät uutisiin sillä, että he paljastuvat pilven polttajiksi.

PaulKun legendaarisen Beatles-yhtyeen toinen biisinikkari ja basisti McCartney kertoi Rolling Stone -lehden helmikuun numerossa, että hän on lopettanut pilven polttamisen, jopa huumehaukkojen uutisoijat bongasivat tämän jutun lööpin arvoiseksi.

Uutisoinnissa kuitenkin sivuutettiin se, että Paul McCartney kannattaa kannabiksen laillistamista - nyt on vaan uusien ihmisten otettava homma hoitaakseen. Alla lehden paperiversiosta McCartneyn vastaus sanasta sanaan ja tehköön jokainen siitä omat päätelmänsä:

Kysymys: "Did he expect it to be legal by now?"

McCartney: "Well, I requested it a bunch of times. I don't know, it's such a difficult argument. I feel like I've done my bit, and yeah, I am a bit surprised that it's not legalized. You know the argument that if booze is legal, why not that, and then the argument against it is that we don't need another (legal drug), but the argument against that is that you've got it, so don't pretend you haven't. I'm not going to be the judge of how to deal with it, someone else can figure that out."

Eli Paul McCartneyn mielestä ei kannattaisi enää teeskennellä, että päihdemarkkinoille olisi tulossa joku uusi ja outo päihde. Hänkin on käyttänyt sitä melkein koko muusikonuransa ajan!

Useammille pössöttelijöillekin voi tulla yllätyksenä se, että Sir Paul on yksi kansainvälisen kannabiksen laillistamisliikkeen perushahmoja. Beatlesien osuuteen nykyaikaisen kannabiksen vapautusliikkeen syntyyn voi tutustua TuSKY:n artikkelisarjassa kannabiksen vapauttamisesta.

McCartneyn asenteet kannabista kohtaan tulivat julkisuuteen hänen kustannettua The Times -lehdessä julkaistu kannanotto kannabiksen laillistamiseksi 24.7.1967. Kannanoton allekirjoittivat Beatlesien lisäksi yli 60 tunnettua henkilöä, joiden joukossa oli kansanedustajia, lääkäreitä ja tutkijoita.

Koko sivun mainos The Timesissa kustansi kahden keskivertovuosipalkan verran, 1800 puntaa, minkä McCartney maksoi. Hänen roolinsa kannanoton sponsorina tuli myös julkisuuteen, mutta se ei ole missään vaiheessa haitannut hänen eikä Beatlesien uraa - Beatlesien legendaarisin albumi Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band oli ilmestynyt 1.6.1967.

Mutta mitä McCartneyn pilven polton lopettaminen kertoo yleisemmin? Ensiksi se ei voi olla vakavaa riippuvuutta aiheuttava. Sir Paul on polttanut pilveä yli 40 vuotta ja uutisten mukaan välillä "yhtä paljon kuin jotkut juovat teetä". Näkyykö 69-vuotiaassa Paulissa pahoja oireita tai rappion merkkejä tai onko hän jäänyt kiinni julkisella paikalla sekoilusta? Onko hänen uutisoitu juosseen vieroitusklinikoilla? Niinpä!

Säännöllinen ja runsas pilvenpoltto ei ole fyysisesti rappeuttavaa, kuten laillinen alkoholin, tupakan ja lääkkeiden käyttäminen. Tähän ei tarvitse muuta todistetta kuin Rolling Stone -lehden kansikuva. Yli neljänkymmenen vuoden pajauttelun jälkeen Sir Paul näyttää siinä suomalaista viiskymppistä perusrokkaria terveemmältä ja nuorekkaammalta.

Paul Mccartney SmokingSen sijaan hän on vuosikymmenten mittaan jäänyt kiinni kannabiksen kasvattamisesta, ostamisesta ja hallussapidosta. Hän jäi vuonna 1980 Japanissa kiinni 213 gramman hallussapidosta, mistä häntä rangaistiin yhdeksän päivän vankeudella.

Huumehaukat ovat myös yrittäneet todistaa porttiteorian McCartneyn jutulla. Todellisuudessa Beatlesit tutustuivat amfetamiinin käyttöön ennen marihuanan käyttöä keikkaillessaan Hampurissa kapakkamuusikoina. Vasta heidän ensimmäisellä Yhdysvaltojen kiertueella vuonna 1964 Bob Dylan opetti heidät polttamaan pilveä, mikä varmaan auttoi Beatlesin runsaan ja rikkaan tuotannon syntymisessä.

Miksi siis pitää kannabis laittomana ja aiheuttaa taiteilijoiden ja tavallisten kansalaisten kuolemia ja vammautumisia alkoholin ja lääkeaineiden käytön seurauksena?

Tämän vuoden kesäkuun 18. päivänä 70 vuotta täyttävä Sir Paul on tehnyt uran kannabiksen vapauttamisessa. Tunnetuista brittihahmoista mm. Sting ja Richard Branson jatkavat kunniakkaasti McCartneyn perinnettä: Sting Drug Policy Alliancen ja Branson Global Commission on Drug Policy'n edustajina.

Lähde: Rolling Stone 15.2.2012


sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Kannabiksen käyttö vähentää liikenneonnettomuuksia?

Yhdysvaltalainen autovakuutuksia välittävä 4AutoInsuranceQuote.org selvitti kannabiksen käytön yhteyttä auto-onnettomuuksiin, liikennerikkomuksiin ja autovakuutuksien hintaan. Tutkimuksen mukaan kannabiksen vaikutuksen alaisena autoilu ei ole tilastollisesti vaarallista.

Driving 682 1432489aSelvityksen mukaan kannabiksen käytön ainoa merkittävä vaikutus moottoriajoneuvon käsittelyyn oli kuskin taipumus ajaa hitaammin. 4AutoInsuranceQuote.org kertoo hitaasti ajamisen olevan "ehdottomasti positiivinen asia" ja jatkaa väittämällä, että kannabiksen vaikutuksen alaisena ajaminen "voi tehdä sinusta turvallisemman kuskin". USA:n kansallinen liikenneturvallisuusvirasto päätyi samankaltaisessa tutkimuksessa vastaaviin tuloksiin: kuskit, joiden elimistössä oli kannabiksen aineenvaihduntatuotteita, olivat harvemmin syyllisiä onnettomuuksiin kuin kuskit, joiden elimistöstä ei kannabista löytynyt.

Äskettäin julkaistu tutkimus osoitti lääkekannabiksen käytön vähentäneen kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia 9 prosentilla osavaltioissa, joissa sen käyttö on laillistettu. Lääkekannabiksen vapaampi saatavuus oli vähentänyt alkoholin käyttöä, joka on syynä useisiin vakaviin onnettomuuksiin.

4AutoInsuranceQuotes.org'in toimitusjohtaja James Shaffer kertoo: "Kannabiksen käyttäjät kertovat usein, että kannabiksen vaikutuksen alaisena tuntuu kuin ajaisi 80 mailia tunnissa, vaikka todellinen nopeus onkin 30 mailia tunnissa. Toisaalta humalassa ajaessa ihmiset kokevat ajavansa 30 mailia tunnissa todellisen nopeuden ollessa 80 mailia tunnissa. Juuri tämän takia alkoholi on vaarallista liikenteessä ja kannabis turvallista."

Autovakuutusten välittäjänä 4AutoInsuranceQuote.org sanoo kannabiksen käytöllä olevan epäsuora vaikutus vakuutusten hintoihin. Kannabiksen käyttäjien matalamman onnettomuusalttiuden voidaan olettaa yleisellä tasolla madaltavan heidän vakuutusmaksujaan verrattuna ei-käyttäjiin.

"On tekopyhää sakottaa ja jopa vangita ihmisiä, jotka ajavat kannabiksen vaikutuksen alaisena. Myös vakuutusmaksut nousevat tällaisen liikennerikkomuksen seurauksena. Lainvalvojat ja vakuuttajat eivät ymmärrä, että pilvessä ajaminen on turvallista. Luulenpa, että avain turvallisempaan ajamiseen on käyttää kannabista, mutta tehdä se salassa", kommentoi Shaffer.

4AutoInsuranceQuotes.org'in selvityksessä ei tutkittu nautitun kannabismäärän vaikutusta ajokykyyn, eikä Turun seudun kannabisyhdistys suosittele autoilua akuutin kannabispäihtymyksen aikana.

Lähde: San Francisco Chronicle 6.4.2012


Australian ulkoministeri: huumesota epäonnistui

Australian ulkoministeri Bob Carr liittyi merkittävien australialaisten vaikuttajien ja asiantuntijoiden muodostamaan huumekieltolakia vastustavaan ryhmään, jonka toimintaa pidetään merkittävimpänä haasteena Australian huumelakeja vastaan vuosikymmeniin.

Bobcarr"Laittomien huumeiden kieltolaki tappaa ja kriminalisoi lapsiamme ja me annamme sen tapahtua", sanotaan 3.4. julkaistussa raportissa. Sen julkaisi ryhmä, johon kuuluu entinen poliisipäällikkö Mick Palmer, entinen New South Walesin osavaltion syyttäjän toimiston johtaja Nicholas Cowdery, entinen Länsi-Australian osavaltion pääministeri Geoff Gallop, entinen puolustusministeriön johtaja Paul Barratt, entiset liittovaltion terveysministerit Michael Woolbridge ja Peter Baume sekä huumeriippuvuuden asiantuntija Alex Wodak.

Senaattori Carr, joka on entinen New South Walesin pääministeri, liittyi ryhmään ennen ulkoministerin pestiään. Hän asettaa omasta puolestaan kyseenalaiseksi sen, onko kannabiksen käyttäjien jahtaaminen hyvä tapa tuhlata poliisin resursseja. Tämä on uhriton rikos Carrin mielestä.

"Ollessani mukana politiikassa minua huolestutti poliisin strategia ratsailla rautatieasemia huumekoirien kanssa. Tässä kohteena oli marihuana. En uskonut sen olevan paras tapa käyttää poliisin aikaa. Ihmiset eivät rikkoneet mitään muuta lakia. Tämä on kuitenkin uhriton rikos ja tämä oli uusi tapa käyttää poliisin resursseja. Minä olisin halunnut poliisin turvaavan julkista liikennettä ja pitävän lähiöt turvallisina."

Emeritus professori Bob Douglas ja yhteiskuntatutkimuksen konsultti David McDonald tekivät raportin Australia21-ryhmälle, joka järjesti tammikuussa keskustelutilaisuuden aiheesta Sydneyn yliopistossa.

Raportissa vaaditaan huumepolitiikan perusteellista uudelleenarviointia sekä "kovan huumepolitiikan lopettamista". Viime vuonna Maailmanlaajuinen huumepoliittinen komissio kertoi huumesodan epäonnistuneen "aiheuttaen tuhoisia seurauksia yksilöille ja yhteiskunnille ympäri maailman".

Suziewilkerson HempcropTohtori Woolbridge, joka terveysministerinä kannatti heroiinin jakelun kokeilemista, minkä silloinen pääministeri John Howard torppasi USA:n painostuksesta, kertoo uudessa raportissa, että "Pääviesti on se, että olemme kokeilleet 40 vuotta "laki- ja järjestys" -lähetymistapaa ja se on epäonnistunut".

Nicholas Cowdery sanoo huumeiden käytön kieltolain luovan yhteiskunnallisia ja terveydellisiä ongelmia sekä lisäävän rikollisuutta ja korruptoivan lainvalvontaviranomaiset. Hän kertoo kannattavansa kaikkien huumeiden laillistamista, säätelyä, valvontaa ja verotusta.

"Ensimmäinen askel tuohon suuntaan on dekriminalisointi, mikä olisi samanlainen ratkaisu kuin Portugalissa 10 vuotta sitten aloitettu tai sen muokattu versio", Nicholas Cowdery sanoo.

"Keskeinen asia on yrittää vähentää huumekaupan rikollisille tuottamia voittoja ja ainoa tapa toteuttaa tämä on minun mielestäni laillistaa, säätää, valvoa ja verottaa kaikkia huumeita."

Cowderyn mielestä poliitikot eivät halua avata keskustelua poliittisten seurausten pelossa.

"Tämän takia me tarvitsemme kansalaisyhteiskunnan keskustelua ja siksi me haluamme keskustelulla osoittaa poliitikoille, että kansalaisten keskuudessa on merkittävä osa sellaisia, jotka haluavat jotakin parempaa."

Lähde: Canberra Times 3.4.2012 ja The Conservation 2.4.2012


lauantai 7. huhtikuuta 2012

Kannabispsykoosiuutinen voitti orwellilaisen tieteenjulkistamispalkinnon

Oxfordin yliopiston neuropsykologian professori Deevy Bishop jakoi vuoden 2011 "palkinnon orwellilaisesta journalistisesta tiedon väärentämisestä" Daily Mail -lehden 25.11.2011 julkaisemalle uutiselle "Yksi jointti voi laukaista skitsofrenian".

DailymailUutinen sai hämmästyttävän ison pistesaaliin (23 pistettä) laskennassa, jossa uutiset pisteytetään pääotsikossa, väliotsikoissa ja uutistekstissä löydettyjen asiavirheiden perusteella. Tässä tapauksessa jo Daily Mailin pääotsikko ja väliotsikot toivat 14 pistettä. Ainoastaan lause "kokeessa käytettiin rottia" piti paikkansa.

Kannabisaktivistit tekivät ko. uutisesta kantelun brittien julkisen sanan neuvostoon, jossa Daily Mail yritti puolustautua sillä, että lehtiä "toimitetaan kiireessä".

Oheinen analyysi brittiläisen Daily Mail -lehden uutisesta osoittaa, ettei kyseessä ole toimittajan kiireessä tehty huitaisu vaan johdonmukaisesti rakennettu väärennös varsinaisesta tutkimuksesta.

Daily Mail väärensi tutkimuksesta mm. sen, ettei ko. rottakokeessa käytetty marihuanaa vaan synteettistä kannabinoidia CP55940, jollaisia järjestäytynyt rikollisuus myy nykyään lapsille kannabiksen kieltolain takia, eli sen järjestelmän takia, jota Daily Mail ja muut sen kaltaiset tiedotusvälineet niin räikeällä tavalla puolustavat.

Tutkimuksessa ei poltettu kannabista eikä myöskään tutkittu skitsofreniaa. Uutinen skitsofreenisesta rotasta on yksinkertaisesti uskomatonta journalismia.

Orwellilaisen palkinnon myöntämisessä Bishop piti raskauttavana sitä, että valituksen jälkeen Daily Mail ainoastaan päivitti otsikon muotoon Just ONE cannabis joint 'can cause psychiatric episodes similar to schizophrenia' as well as damaging memory. Sisältö säilyi entisenä.

Tiedotusvälineiden osuus on ollut ratkaiseva "kannabispsykoosihypoteesin" levittämisessä yleiseksi luuloksi. Daily Mail on esimerkki niistä tiedotusvälineistä, jotka objektiivisen tiedon välittämisen sijaan ovat johdonmukaisesti uutisoineet huumehaukkojen propagandaa niin, että suuri yleisö ja poliitikot uskovat ainoastaan kannabiksen aiheuttavan skitsofreniaa.

Daily Mail on esimerkki mediaimperiumeista, joiden suhteet valtaeliittiin paljastuivat viime vuonna Murdochin vakoilu-, lahjonta- ja salakuunteluskandaalissa. Tämä skandaali paljasti huumesodan rakenteita: Daily Mail mm. tuhosi vuonna 2003 laittomasti urkkimillaan yksityisasioilla Mike Tracen uran uudistuksia ajavana virkamiehenä YK:n huumebyrokratiassa. Orwellilainen palkinto osui tänä vuonna oikeaan osoitteeseen.

Lähde: BishopBlog 29.1.2012

Kissa aiheuttaa skitsofreniaa!

Tiedotusvälineiden ja huumevalistuksen antaman kuvan mukaan kannabis on ainoa skitsofrenian aiheuttaja. Tämä on kannabispsykoosihypoteesin ensimmäinen ja suurin valhe.

CatweedKoska alkuperäinen reefer madness -väite kannabiksesta skitsofrenian aiheuttajana ei kestä tieteellistä tarkastelua sekuntiakaan, siirryttiin huumevalistuksessa puhumaan siitä, että se laukaisee skitsofrenian geneettisesti altistuneilla henkilöillä.

Skitsofrenialle ei kuitenkaan onnistuttu löytämään geneettistä perustaa vaikka pari vuotta sitten jopa THL:n lahjomattomat tutkijat olivat sitä mieltä, että kieltolain perustelun ongelma on ratkaistu ja kannabis laukaisee skitsofrenian tietyn geeniyhdistelmän omaavilla. Siksi kaikkien parhaaksi kannabis täytyy pitää laittomana, koska emmehän me tiedä, kuka sattuu kuulumaan joukkoon. Selvää ja loogista - eihän kannabista aikoinaan turhan takia kielletty!

Skitsofreniaa aiheuttavaa geenitekijää ei ole onnistuttu osoittamaan ja siksi tutkimuksessa tällä hetkellä lähinnä haarukoidaan erilaisia mahdollisia riskitekijöitä. Kannabista on aina 1930-luvun reefer madness -kampanjoista saakka pidetty hulluuden aiheuttajana ja siksi mielenterveysongelmien todistamiseksi on tehty paljon tutkimusta.

Schizophrenia Bulletin (23.3.2012) -tiedelehdessä julkaistussa tuoreessa artikkelissa laitetaan 20 erilaista skitsofrenian aiheuttajaksi tutkimuksissa arveltua riskitekijää järjestykseen sen mukaan, kuinka suuren riskin niiden on arveltu aiheuttavan. Tässä listauksessa kannabis sijoittuu keskikastiin samoin kuin monen mielestä yllättävä tekijä: kissan levittämä loinen toksoplasmoosi gondii.

Näyttöä toksoplasmoosin aiheuttamista mielenterveydellisistä ongelmista on ollut pitkään ja uudelleen herännyt mielenkiinto sen tutkimiseen on näkynyt mm. New Scientist -lehden artikkelissa vuonna 2009.

Jo 1990-luvulla havaittiin, että niillä skitsofreniapotilailla, joilla oli jo taudinkuvaan liittyviä aivorakenteen muutoksia, oli myös toksoplasmoosi gondii -tartunta. Loinen aiheuttaa aivojen dopamiinitason nousun, minkä arvellaan olevan yhteydessä skitsofreniaan.

Silti tutkijat ovat varovaisia siitä, etteivät aiheuttaisi mitään paniikkia. Lontoon Imperial College -korkeakoulun parasitologi Joanne Webster: "Suurimmalle osalle ihmisistä alkueläimestä ei ole mitään haittaa ja tartunnan saaneilla näkyy vain pieniä käytöksen muutoksia. Mutta pienelle ihmisryhmälle toksotartunta voi aiheuttaa skitsofreniaa ja muita dopamiinitasojen vaihteluun liittyviä häiriöitä, pakkomielteisyyttä, tarkkaavaisuushäiriöitä ja mielialan vaihteluja. Rotta elää pari-kolme vuotta, mutta ihmisellä tartunta voi olla vuosikymmeniä, minkä takia ehdimme näkemään tartunnan aiheuttamat ongelmat. Näin yleistä loista ei saisi jättää huomiotta."

Silti Daily Mail ja sen suomalaiset vastineet eivät ole julistaneet ristiretkeä kissoja vastaan eikä huumekoiria ole laitettu uudelleenkoulutukseen. Tähän ei ole tarvettakaan, sillä toksoplasmoosi gondiin tutkimus on vienyt skitsofrenian aiheuttajan tutkimusta uusiin suuntiin eli infektioiden aiheuttajien tutkimukseen.

Toksoplasmoosi gondiin tutkimus tuo esille sen, millaisessa kuopassa kannabishypoteesiin uskovat huumevirkamiehet ja poliitikot ovat eläneet viimeiset parikymmentä vuotta.

Psykooseista toipuminen ja kannabiksen käyttö

Lähde: Reuters 1.3.2012 ja Journal of Clinical Psychiatry 21.2.2012

Kannabiksen aiheuttama psykoosiriski tai skitsofreniaan sairastuminen ovat enää huumehaukkojen ylläpitämä pelote; itse asiassa kannabispsykoosihypoteesi on viimeinen huumehaukkojen perustelu huumesodan jatkamiselle kannabiksen käyttäjiä vastaan.

Tutkimus ei ole pystynyt osoittamaan kannabisriskin toteutuvan käytännössä, koska kannabiksen käytön yleistyminen 1960-luvun jälkeen länsimaissa ei ole aiheuttanut skitsofrenian yleistymistä.

Siksi tutkimuksessa onkin siirrytty tutkimaan mm. sitä, että vaikeuttaako kannabiksen käyttö potilaan toipumista sairausjaksosta. Journal of Clinical Psychiatry -tiedelehden julkaisema Hollannissa tehty tutkimus tuo esille sen, että kannabiksen käyttö psykoosien kokemisen jälkeen aiheuttaa joitakin ongelmia. Nämä ongelmat eivät kuitenkaan liity mielenterveyteen, vaan sosiaaliseen elämään ja taloudelliseen selviämiseen elämässä.

Psykoosipotilaiden toipumista tutkittaessa todettiin saman osuuden eli 53%:n kannabiksen käyttäjistä sekä ei-käyttäjistä päässeen eroon psykoottisista oireistaan. Eli tämän tutkimuksen mukaan kannabiksen käyttö ei ole yhteydessä paranemiseen, mutta ei myöskään taudin jatkumiseen.

Kannabista käyttäneillä oli kuitenkin korkeampi riski saada tiettyjä sosiaalisia ongelmia, mikä haittasi heidän paluuta normaaliin elämään. Kannabiksen osuutta luonnehdittiin tutkimuksessa vähäiseksi verrattuna muihin tekijöihin.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että nämä vaikutukset vaihtelivat suuresti henkilöstä toiseen, eikä tästä voida päätellä, että kannabiksen käyttö aiheuttaisi näitä sosiaalisia ongelmia. Jotkin tutkimukseen osallistuneista olivat kannabiksen suurkuluttajia ja voi olla, että jatkuva kannabiksen käyttö estää käyttäjiä menemästä töihin tai osallistumasta sosiaaliseen elämään. Toisaalta työttömyys ja siitä johtuva varattomuus estävät osallistumisen vapaa-ajan rientoihin, mikä voi ruokita kannabiksen käyttöä. On myös mahdollista, että kyseessä on jokin kolmas, tuntematon tekijä.

Tutkijan mukaan tämäkin korostaa sitä, että psykoosien kokemisen jälkeen tulisi pidättäytyä kannabiksen käytöstä. Joka tapauksessa hypoteesi kannabiksen osuudesta psykoosien syntymiseen ja skitsofreniaan sairastumiseen on menneen talven lumia ja nykyään tutkitaan mm. kannabiksen toisen ainesosan CBD:n psykooseja lääkitseviä ominaisuuksia.

Psykoosihypoteesi oli kannabiskieltolain viimeinen oljenkorsi

World Federation Against Drugs (WFAD), kansainvälisten huumehaukkojen propagandajärjestö, on saanut omasta mielestään hyvän panoksen väittelyyn kannabispsykoosista. WFAD on huumesotateollisuuden bulvaani ja yksi sen johtajista Robert DuPont edustaa lääketeollisuutta ja on todellinen virtsatesti- ja metadonteollisuuden grand old man. Siksi WFAD:lla on paljon pelissä psykoosiväitteissään eli koko huumesodan uskottavuus.

WFAD nostaa esille Psychiatry Times -lehdessä 12.1.2012 julkaistun tutkimuskatsauksen The cannabis-psychosis link, joka ei esittele mitään uutta tutkimusta vaan artikkelissa harsitaan aikaisemmasta tutkimuksesta kokoon näyttöä kannabishypoteesille.

WFAD:n oman arvion mukaan artikkeli todistaa, että "On vahvaa todistusaineistoa, joka kannattaa hypoteesia, että kannabiksen käyttö on riskitekijä psykoottisten oireiden ja skitsofrenian kehittymiselle".

Artikkelissa pyritään ylittämään tutkimuksen ristiriitaiset aukot mm. väittämällä, että "onpa arveltu, että kannabista käyttävät potilaat olisivat oma skitsofreenikkojen alalaji". Tällaiset arvelut eivät ole sama asia kuin tieteellinen todiste.

Johtopäätöksenä artikkelissa todetaan, että "Huolimatta kannabis-psykoosi linkin (ei enää edes hypoteesi!) todentamiseen liittyvistä epävarmuuksista pitää meidän kääntää nämä tulokset selväkieliseksi suositukseksi potilaillemme. Todistusaineisto osoittaa, että kannabis liittyy psykoosiriskin nousuun silloin, kun sitä käytetään runsaasti. On edelleen epäselvää laukaiseeko kannabis sellaisia psykooseja, joita ei muuten esiintyisi. Suurimmalle osalle ihmisistä kannabiksen käyttö ei aiheuta psykooseja, mikä osoittaa siihen suuntaan, että riskin kasvaminen liittyy muihin altistaviin tekijöihin (perimä, käytön runsaus tai käytön aloitusikä)."

"Kannabis näyttää vaikuttavan negatiivisesti skitsofrenian kehitykseen. Vaikka meta-analyysit osoittavat kannabista käyttävillä potilailla olevan parempi henkinen suoritustaso, tämä voi heijastaa sitä, että kannabista käyttävät potilaat ovat muita älykkäämpi potilasjoukko. Lisäksi kannabista käyttävät potilaat, jotka lopettavat käytön, saavat oireensa paremmin hoidettua ja heidän älyllinen suorituskykynsä on parempi (kuin niillä, jotka eivät käytä kannabista)."

Artikkelin laatineet ovat jo hylänneet termin "hypoteesi", mutta yrittävät epätoivolla jatkaa reefer madness -ajatusta käyttämällä termiä "linkki". Teorian ja hypoteesin lisäksi "linkillä" ei oikein ole sijaa tieteellisen tutkimuksen terminologiassa, koska hypoteesi merkitsee oletusta tai otaksumaa, jolla kuitenkin on jotakin tutkimuksellista näyttöä.

Tätä ei voi pitää tukena kannabispsykoosihypoteesille, mutta se ei WFAD:n uskovaisia horjuta, vaikka sen uutisessakin vaihdetaan hypoteesi linkiksi: "Tutkijoiden yrittäessä selventää kannabiksen ja psykoosin suhdetta, meidän pitää ottaa tämä kannabiksen ja psykoosin linkki vakavasti".

Lähde: Psychiatric Times 12.1.2012

Huumesota on lääketeollisuuden Troijan Hevonen

Kannabiksen käytön yleistyminen länsimaissa ei ole aiheuttanut psykoosi- eikä skitsofrenia-epidemiaa. Vuonna 2009 julkaistussa laajassa tutkimuksessa skitsofrenian esiintymisestä Britanniassa havaittiin, ettei vuosina 1996 - 2005 havaittu skitsofrenian eikä psykoosien lisääntyneen.

Psykoosilinkki on WFAD:n ja Robert DuPontin edustamien lääke- ja huumesotateollisuuden Troijan hevonen hallita mm. psyykenlääkemarkkinoita, mikä on aiheuttanut vuosikymmeniä kestäneen potilaiden edun hylkäämisen, aiheuttanut vääriä priorisointeja ihmisten hoitamisessa ja pitää yllä kymmeniä miljoonia kannabiksen käyttäjiä kriminalisoivan ja leimaavan virkakoneiston uskottavuutta.

Psychiatry Times -lehden artikkelin laatija Tony P. George ilmoittaa saaneensa tukea Abbott, Novartis, Pfizer, Sepracor Astra Zeneca ja Eli Lilly -lääkeyhtiöiltä, jotka kaikki ovat myös suuria psyykenlääkevalmistajia.

Kannabiskieltolaki on aiheuttanut kautta maailman laillisten psyykenlääkkeiden yhä lisääntyvää käyttöä päihdetarkoituksissa, mitä kutsutaan farmageddoniksi yhä useampien ihmisten kuollessa niihin.

Suomessakin ollaan alettu huolestumaan psyykenlääkityksen vaikutuksista huumeongelmiimme. Kannabispsykoosihysteriaa levittänyt YLE uutisoi 19.3. tästä siteeraten päihdetutkija Mikko Salasuota: "Innottomuuteen käydä keskustelua vaikuttaa varmasti osaltaan se, että lääketeollisuudella on valtavat intressit näissä lääkkeissä."

Psykoosihypoteesi on lääkeyhtiöiden, niiden korruptoimien tiedotusvälineiden, päihdeteollisuuden, kriminaaliteollisuuden ja ns. huumeiden vastaisten organisaatioiden viimeinen keppihevonen kannabiksen kieltolain jatkamiseksi. Syynä tähän on mm. kannabiksen ylivoimaisuus ja halpuus lääkkeenä, kunhan sen tuotanto saadaan vapaaksi.

Lääketehtaat ja huumeiden vastaiset organisaatiot ovat syyllisiä lääkeriippuvuuteen ja suurimpaan osaan huumekuolemista. Tähän ne ovat päässeet väärentämällä ja liioittelemalla tutkimustietoa, jolla on saatu kannabis pidettyä vuosikymmeniä laittomana ja tuhottu miljoonien ihmisten elämä.

 


Koe vuodelta 2008, jossa havainnollistetaan kannabiksen aiheuttamia psykoosin kaltaisia oireita. Pelkkä THC aiheuttaa ahdistusta, paranoidisia ajatuksia ja muita psykoosin kaltaisiksi oireiksi kutsuttuja vaikutuksia. Tämä ei ole sama asia kuin psykoosi, koska nämä oireet katoavat THC:n vaikutuksen loputtua. Luonnon kasvissa on myös muita aineita, kuten CBD:tä, joka kumoaa THC:n negatiivisia vaikutuksia. Siksi kannabista pitääkin nauttia sen luonnollisessa muodossa.

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...